Δεν έχουμε πια να φοβόμαστε πολλά πράγματα για το μέλλον της Αλουμίνιον μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος και των προγραμμάτων μείωσης κόστους, τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Αλουμίνιον και για τα 10 χρόνια από την εξαγορά της επιχείρησης από τον όμιλο.
Στην τελετή, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικών φορέων, ο κ. Μυτιληναίoς έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας της επιχείρησης τα τελευταία 10 χρόνια, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους που διέτρεξε η βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν με την αποχώρηση της γαλλικής Πεσινέ το 2005, η δεύτερη με την κατάρρευση των τιμών στα μέταλλα μετά το 2008, όταν η τιμή του αλουμίνιου έχασε το 1/3 της αξίας της και η Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια και η τρίτη το 2011, όταν υποχώρησε η ζήτηση εμπορευμάτων από την Κίνα και πάλι κατέρρευσαν οι τιμές.
Τότε, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίoς, έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης και το ίδιο περίμεναν ότι θα γίνει και με την Αλουμίνιον. Η βιομηχανία «σώθηκε» με την εφαρμογή δύο προγραμμάτων μείωσης του κόστους, στην εφαρμογή των οποίων συνέβαλαν όλες οι συνιστώσες του ομίλου και οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον, και έτσι σήμερα το Αλουμίνιο και τα προγράμματα εξοικονόμησης αποτελούν σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τον κλάδο του αλουμινίου, καθώς μείωσαν το κόστος παραγωγής κατά 50%.
Ετσι, εδώ και έναν χρόνο, οι επενδύσεις 600 εκατ. που πραγματοποίησε ο όμιλος στη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή και τα προγράμματα εξοικονόμησης άρχισαν να αποδίδουν.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρία Δελφοί - Δίστομον που παράγει τον βωξίτη.
Η Αλουμίνιον έχει ετήσια παραγωγή 800.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου και είναι το «νούμερο ένα» βιομηχανικό προϊόν της χώρας.