Με τρία θέματα ανοικτά στην ατζέντα και μηδενική πρόοδο στο εργασιακό ολοκληρώθηκε ξημερώματα ο κύκλος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο στην Αθήνα και τώρα πλέον οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και εκ του μακρόθεν.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης τα τρία θέματα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις αφορούν στα εργασιακά, το δημοσιονομικό του 2018 αλλά και θέματα ενέργειας.
Στο σκέλος των εργασιακών οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν στις θέσεις τους για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της διαδικασίας, ζητούν αλλαγές και στην λειτουργία του ΟΜΕΔ, κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης στις απεργίες, χωρίς να συζητούν οποιαδήποτε βελτίωση στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στα χρηματοοικονομικά, στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στον toolkit του OOΣΑ, τα μέτρα που σχετίζονται με τη φορολογική διοίκηση με ορισμένες τεχνικής υφής, όπως χαρακτηρίστηκαν λεπτομέρειες να παραπέμπονται πλέον στα τεχνικά κλιμάκια.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018 το οποίο ξεκίνησε από τα 800 εκατ. ευρώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συρρίκνωσή του και εκφράζουν την ελπίδα οι αποστάσεις να καλυφθούν πριν το EwG της 28ης Νοεμβρίου.
Στις διαπραγματεύσεις το κουαρτέτο έτρεξε όλες τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, με βάση στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 ως το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τα κλιμάκια δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν για μικρότερα ποσοστά.
Το θέμα όμως, όπως κατέστησε σαφές η ίδια πηγή σκοπεύει η κυβέρνηση να το θέσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους».
Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Το μέρισμα
Στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει μέρος του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές» αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία πιθανόν θα το επηρεάσουν και τα οποία εκτείνονται από την αστάθεια των μεγεθών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το Δεκέμβριο έως και ενδεχόμενες αναθεωρήσεις από τη Eurostat.
«Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές», ανέφερε. Ξεκάθαρο είναι όμως ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα και η χορήγηση του μερίσματος να γίνει εντός του 2016.