Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» στις ιχθυοκαλλιέργειες

Φιλόδοξα σχέδια για ενδυνάμωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών του ιχθυοκαλλιεργητικού κλάδου μέσα από τη δημιουργία μιας εγχώριας ένωσης παραγωγών. Τα κοινοτικά κονδύλια και τα μεγάλα περιθώρια δράσης.

Δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» στις ιχθυοκαλλιέργειες

Η είδηση για την ίδρυση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) μπορεί να πέρασε «στα ψιλά» της επιχειρηματικής ειδησεογραφίας, ωστόσο -κάτω από προϋποθέσεις- μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για την ανάκαμψη και την περαιτέρω διεθνοποίηση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στο μέλλον.

Θεωρητικά, στόχος της ΕΛΟΠΥ (πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Βαλαχής της Ανδρομέδα) είναι η προώθηση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας προϊόντων ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ωστόσο το αντικείμενο δράσης της μπορεί να αποδειχτεί ευρύτερο και ζωτικότερο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές εταιρείες, με τη βοήθεια και των κρατικών επιδοτήσεων που έχουν απολαύσει, έχουν εξαπολύσει ισχυρή επίθεση κατά τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά, ανταγωνιζόμενες στα ίσα τους ελληνικούς ομίλους. Το βέβαιο είναι πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο αυξάνεται ο όγκος της παραγωγής μεσογειακών ψαριών (τσιπούρας και λαβρακιού), αλλά και ότι ανεβαίνει το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως στη μάχη του ανταγωνισμού θα επικρατήσουν όχι μόνο οι χώρες που θα καταφέρουν να περιορίσουν το κόστος τους, αλλά και εκείνες που θα προχωρήσουν στην παραγωγή αναβαθμισμένων προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, προσαρμοσμένων κάθε φορά στις ανάγκες του καταναλωτή.

Το μέχρι τώρα πρόβλημα των ελληνικών ομίλων είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν στις ξένες αγορές το ποιοτικότερο προϊόν που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να πιέζονται από τις πρακτικές άλλων χωρών που με τη σειρά τους χτυπάνε τις τιμές. Όλα αυτά θα επιχειρηθούν να γίνουν μέσα από την ΕΛΟΠΥ».

Ειδικότερα, η ΕΛΟΠΥ θα ενισχύεται οικονομικά από τις εταιρείες του κλάδου, αλλά επιπρόσθετα θα μπορεί να καρπώνεται και κοινοτικά κονδύλια. Ακόμη όμως και αν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά κονδύλια, η ουσία είναι πως όταν τα ποσά των εταιρειών αθροίζονται και διαχειρίζονται από έναν φορέα, τότε ο φορέας αυτός μπορεί να υλοποιεί δράσεις και να φέρνει αποτελέσματα που δεν θα μπορούσε να φέρει κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Ποιοι όμως θα μπορούσαν να είναι οι τομείς δράσης της ΕΛΟΠΥ; Ενδεικτικά αναφέρονται οι έρευνες αγοράς, οι εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, η έρευνα και η ανάπτυξη, η διαφοροποίηση των προϊόντων και η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο θεσμός των ενώσεων παραγωγών (στις οποίες εντάσσεται και η ΕΛΟΠΥ) έχει μακρά ιστορία στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να παρουσιάσει πολύ θετικά αποτελέσματα. Χρέος τώρα των ελληνικών ομίλων αλλά και της Πολιτείας (μέσω του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου) είναι να δράσουν αποτελεσματικά, προκειμένου να διευρύνουν την παρουσία ενός κλάδου που χαρακτηρίζεται από υψηλές εξαγωγές και πολλές θέσεις εργασίας, ιδίως στην περιφέρεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v