Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Επιθετικό μάρκετινγκ... κόντρα στην κρίση

Οι εταιρείες του κλάδου καλούν τους πολίτες να ασφαλίσουν την υγεία, τη σύνταξη και την κατοικία τους. Τι υποστηρίζουν και πώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα... αδυνατισμένα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Ασφαλιστικές: Επιθετικό μάρκετινγκ... κόντρα στην κρίση

Η ασφαλιστική κάλυψη είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά απαραίτητη στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, μεγαλύτερη ανάγκη ασφαλιστικών καλύψεων έχουν τα άτομα χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν στο ευρύ κοινό οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ προς ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η «Ημέρα Ασφάλισης» που οργάνωσε την Παρασκευή η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ειδικότερα, στην υπαίθρια εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία Συντάγματος, τα βασικά μηνύματα που εστάλησαν (π.χ. «εκεί που δεν περιμένεις, σκοντάφτεις», «εκεί που δεν περιμένεις, η σύνταξη μειώνεται στο μισό», «εκεί που δεν περιμένεις, πλημμυρίζει το σπίτι») αποσκοπούσαν στην παρακίνηση των πολιτών για περισσότερα συμβόλαια υγείας, σύνταξης και κατοικίας, ή αλλιώς στο να κατευθυνθεί στην ασφαλιστική αγορά μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του φυλλαδίου που μοίρασε η ΕΑΕΕ, ότι «με την κρατική σύνταξη δεν γνωρίζουμε πια ούτε πόσα θα πάρουμε, ούτε πότε. Το σίγουρο είναι ότι η σύνταξη δεν θα επαρκεί για τα γεράματά μας».

Τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν γίνει πολύ πιο πειστικά στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω και των εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα κατά τα τελευταία χρόνια στα μέτωπα της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας. Έτσι, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι καταναλωτές που «αγοράζουν» συμβόλαια υγείας, ενώ κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι το ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και ανεξαρτήτως του αν η οικονομία της χώρας καταφέρει να ανακάμψει.

Το κακό ωστόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ότι τώρα που η πλειονότητα των νοικοκυριών έχει κατανοήσει την ανάγκη σύναψης ενός συμβολαίου για υγεία και σύνταξη, τα εισοδήματά τους είναι μειωμένα λόγω της οικονομικής κρίσης και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες απαντούν με την προσφορά «φτηνότερων» προϊόντων που επικεντρώνονται μόνο σε βασικές καλύψεις.

Παράλληλα, η ΕΑΕΕ γνωρίζει πως η ανάπτυξη του κλάδου θα μπορούσε να «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα, μέσα από μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, η παροχή φορολογικών κινήτρων στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών και οι συμπράξεις (ΣΔΙΤ) μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει στο ορατό μέλλον.

Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά άλλων προκλήσεων και μεταξύ αυτών, τον συνδυασμό του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί ο κλάδος από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και του πανευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει για το θέμα ο Στέφανος Βερζοβίτης (γενικός διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Πίστη): «Τα επιτόκια από το 4% που ήταν το 2009, σήμερα είναι πέριξ του 1%, με τάσεις περαιτέρω μείωσης. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα διατηρηθεί στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι αρκετά μακρύτερο από το πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα αλλά και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να είναι πιο έντονες σε ασφαλιστικές εταιρείες μικρού μεγέθους, με κερδοφορία βασισμένη στον κλάδο ζωής και με διαχειριστικά κενά στη διαχείριση ενεργητικού-παθητικού. Το τελευταίο αναδεικνύεται σε θέμα μείζονος σημασίας, η επιτυχής αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στις εταιρείες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v