Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές πηγές: Εφικτή η συμφωνία με Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου

Ολοκλήρωση αξιολόγησης, συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και συμμετοχή ΔΝΤ μπορούν να επιτευχθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Φιλόδοξος» ο στόχος. Επιστρέφουν οι θεσμοί στα μέσα του μήνα.

Ευρωπαϊκές πηγές: Εφικτή η συμφωνία με Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου

Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ωστόσο ο στόχος είναι φιλόδοξος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016. Θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις» είπε ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικούς στόχους για το 2017-2018 κλπ.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να οριστεί νέο Εurogroup πριν από το τέλος του έτους, επαναλαμβάνοντας ότι «πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, αν η τρόικα μας πει ότι η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι αυτό της συμφωνίας του Μαΐου και διευκρίνισε ότι όταν μιλάει για χρέος, αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Απέδωσε, ακόμη, τα περί «ανοίγματος του ασφαλιστικού» στο ότι «κάποιοι έβαλαν τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ στο google translate και δεν κατάλαβαν τι έλεγε».

Επί της ατζέντας, ο αξιωματούχος είπε ότι στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, θα βρεθούν τα αποτελέσματα της αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τα ως τώρα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ειδικά για την Κύπρο επεσήμανε ότι «μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής παρακολούθησης, μετά το τέλος του προγράμματος, έχουμε την τακτική παρακολούθηση για όσο καιρό υπάρχει μεγάλο χρέος».

Διευκρίνισε ότι «είναι κάτι διαφορετικό από την κανονική διαδικασία παρακολούθησης για τις εκτός προγράμματος χώρες» και πως «για την Κύπρο αυτή είναι η 1η φορά» και πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.

Προς το παρόν εξήγησε πως οι πληροφορίες που έχει από τους ελεγκτές μιλάνε για «δυνατή ανάπτυξη», για μια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα «πολύ καλύτερη από πριν», αν και παραμένουν κάποιες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια.

Επιπλέον έκανε λόγο για τη «δύσκολη κοινοβουλευτική κατάσταση, που δυσκολεύει περαιτέρω πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». Σημείωσε δε ότι η Κύπρος «είναι ένα θέμα γεωπολιτικής σημασίας» και τόνισε ότι «είναι πιθανή επανένωση της νήσου» και ως εκ τούτου, το θέμα της κυπριακής οικονομίας θα απασχολεί στο μέλλον το Εurogroup.

Σε σχέση με τη Ελλάδα, αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχουμε πολλά νέα» και πως «όσοι από εσάς παρακολουθούν το θέμα ξέρουν πως είχαμε ολοκληρώσει την 1η αξιολόγηση και έγινε η εκταμίευση και οι τεχνοκράτες των θεσμών πήγαν στην Αθήνα για την αποστολή και επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα επιστρέψουμε και πάλι στη Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και συνεπώς αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι απλά μια επικαιροποίηση για το πού βρισκόμαστε στη 2η αξιολόγηση, ενώ δεν θα έχουμε πολλά πέρα από αυτό. Θα γίνουν ερωτήσεις από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το τι θεωρούν αυτοί δύσκολο στο πρόγραμμα και ο Έλληνας υπουργός θα μας μιλήσει για την κατάσταση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης από την ομάδα της Κομισιόν, ειδικά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, «κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει στο EuroWorking Group και η κατάσταση πηγαίνει σε γενικές γραμμές πολύ καλά».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v