Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αλλαγές πάει Βρυξέλλες ο κανονισμός για το vectoring

Μέση λύση βρήκε η ΕΕΤΤ για τον κανονισμό του vectoring. Επενδυτικό σχήμα που θα αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών θέλει η κυβέρνηση. Πού διαφωνούν οι πάροχοι. Πώς μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα.

Με αλλαγές πάει Βρυξέλλες ο κανονισμός για το vectoring

Με αλλαγές, που φαίνεται να καλύπτουν τόσο το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του ΟΤΕ, όσο και των άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, πάει στις Βρυξέλλες ο κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το vectoring (επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 100 Mbps πάνω από το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού στο λεγόμενο "τελευταίο μίλι"), όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Δημήτρης Τσαμάκης.

Μπορεί οι διοικήσεις των παρόχων να εμφανίστηκαν χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου Infocom Wolrd, ευχαριστημένες από το νέο κανονισμό, αλλά διαφώνησαν ελαφρώς για το μοντέλο ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς, στα οποία η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση και συγκαταλέγεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φωτιές άναψε και η επίσημη ανακοίνωση από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα πως η κυβέρνηση επιδιώκει "τη δημιουργία ενός σχήματος που θα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης σε όλη τη χώρα", με βάση και την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο κ. Μαγκλάρας και είχε πρόσφατα παρουσιάσει το Euro2day.gr διαφώνησε -επίσης ελαφρώς- ο κ. Τσαμάκης, ο οποίος επισήμανε πως χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.

Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης υποστήριξε πως "ο βασικός παράγοντας που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως για να λειτουργήσει ένα δίκτυο πρέπει να ταϊστεί με χρήμα". Επανέλαβε πως "τα προηγούμενα πέντε χρόνια επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα κινητής και σταθερής και στα πλάνα μας υπάρχουν καταγεγραμμένα άλλο 1,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

Κατά τον κ. Μαζαράκη, στον σχεδιασμό για τα δίκτυα νέας γενιάς "χρειάζεται το κατάλληλο μείγμα μεταξύ ρεαλισμού και οράματος". Πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει προστασία του δικτύου χαλκού (που ελέγχει ο ΟΤΕ), αλλά προσέγγιση στο τι μπορεί να γίνει με τα μέσα που υπάρχουν και στο τι μπορεί να απορροφήσει η αγορά", καθώς "η υπηρεσία ορίζεται από τους καταναλωτές και τη ζήτηση που υπάρχει". Και πρόσθεσε πως αφού όλοι μιλούν για επενδύσεις, έρχεται "η ώρα της αλήθειας" για να δούμε ποιοι θα τις κάνουν!

Το γάντι σήκωσε, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος υποστήριξε πως στην Ελλάδα μιλάμε για ταχύτητες πρόσβασης 50 και 100 Mbps, όταν στην Ευρώπη αναφέρονται σε πολλαπλάσιες ταχύτητες. Οπως είπε, "δεν περισσεύει καμία επένδυση είτε από τους ιδιώτες, είτε από το δημόσιο, ώστε να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο των χαμηλών ταχυτήτων".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος είπε πως "η εταιρεία έχει πρόγραμμα για εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών με διάφορες τεχνολογίες στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ταχύτητες που θα ξεκινούν από τα 100 και θα πηγαίνουν στα Gbps". Οσο για το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μαγκλάρας, είπε πως "βρίσκεται σε οραματικό επίπεδο, πρέπει να εξειδικευθεί ποιοι είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι χρόνοι, το πλαίσιο κ.λπ. Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν είναι ανταγωνιστικές ενός σχεδίου από το δημόσιο".

Στις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο βρετανικός όμιλος δεν επενδύει στη χώρα μας, όπως κάνει σε άλλες αγορές όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε πως "μέσα στα τελευταία χρόνια η Vodafone επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ και εξαγόρασε τη HOL. Έχουμε εξαγγείλει και ένα πλάνο 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020". Ξεκαθάρισε, όπως πως "είναι κρίσιμο το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρούμε. Για το θέμα του περιεχομένου (σ.σ. της περαιτέρω επέκτασης στη συνδρομητική τηλεόραση) είπε πως "εκτός από τη Forthnet εξετάζουμε και άλλα σενάρια". Κατά τον κ. Μπρουμίδη, "η Vodafone έχει κάνει μια επιλογή να πάει με IP TV (τηλεόραση μέσω Διαδικτύου) όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη", ενώ "η Ελλάδα δεν έχει τα απαραίτητα δίκτυα και αναγκάζεται να την προσφέρει μέσω δορυφόρου".

Νάσος Ζαρκαλής: "Δεν έχω να μεταφέρω καλό κλίμα"

Την εμπειρία του από τις πρόσφατες συναντήσεις με περισσότερους από 120 επενδυτές στο πλαίσιο έκδοσης του ομολογιακού δανείου της εταιρείας, ύψους 250 εκατ. ευρώ, μετέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής. Οπως είπε, οι επενδυτές μετέφεραν στη διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών πως "αυτό που περιμένετε στην Ελλάδα, πως κάποια στιγμή θα πιάσετε πάτο και στη συνέχεια θα υπάρξει εκτίναξη της οικονομίας δεν θα συμβεί, γιατί είναι σαν να λες πως ένας που είναι σε κώμα επτά χρόνια θα σηκωθεί και θα τρέξει μαραθώνιο"!

"Δυστυχώς δεν έχω να μεταφέρω καλό κλίμα", είπε ο κ. Ζαρκαλής και πρόσθεσε πως κατά τις συναντήσεις με τους επενδυτές διαπίστωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται "από σκεπτικισμό μέχρι πλήρη άρνηση και ελαφρά ειρωνεία".

"Τους ενοχλεί το γεγονός πως είναι πολλά τα χρόνια της ύφεσης, πως δεν βλέπουν να μπαίνουμε στην ανάπτυξη, καθώς και τα ασταθή νέα που φτάνουν στο εξωτερικό και το απρόβλεπτο του επιχειρείν (φορολογία κ.λπ.)". Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, "σε μερικές περιπτώσεις ο αναλυτής που είδαμε στην πρώτη συνάντηση ήταν εξαιρετικά θετικός, αλλά η επενδυτική επιτροπή (investment committee) του fund έκοβε την επένδυση επειδή η εταιρεία είναι στην Ελλάδα".

Ο ίδιος επισήμανε και τη θετική πλευρά, πως από τις παρουσιάσεις διαπίστωσε πως πράγματι υπάρχει τεράστια ρευστότητα στη διεθνή αγορά και πως αρκούν δύο-τρία τρίμηνα καλών νέων από Ελλάδα για να ξαναμπούμε στον χάρτη".

Για τη Wind Hellas τόνισε πως "την τελευταία τριετία έχουμε ολοκληρώσει πρόγραμμα μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας. Ο στόχος ήταν να φέρουμε την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2016 θα έχουμε και σημαντική αύξηση εσόδων και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας".

Η εταιρεία βγήκε μετά από δέκα χρόνια στις αγορές, για συγκέντρωση 250 εκατ. ευρώ με το ομολογιακό που μαζί με την αύξηση κεφαλαίου 25 εκατ. από τους μετόχους θα συμβάλουν (εκτός από την αποπληρωμή δανείων) ώστε "να τελειώσουμε τις επενδύσεις στο δίκτυο κινητής και να μπούμε δυναμικά στο κομμάτι των οπτικών ινών και στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης".

Ο κ. Νίκος Χαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδας, υποστήριξε πως η εταιρεία επένδυσε από την αρχή σε δίκτυα νέας γενιάς και τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία το ρυθμιστικό πλαίσιο. "Θεωρούμε πως γίνεται καλή δουλειά από την ΕΕΤΤ, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το τοπίο για να αποφασίσουμε τα περαιτέρω βήματά μας", τόνισε.

Ο κ. Μαγκλάρας είπε κατά την παρέμβασή του πως "η χώρα μας βρίσκεται στην ουρά με βάση τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς όπως και σε άλλους δείκτες της ψηφιακής οικονομίας". Θεωρεί πως το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που καταρτίστηκε έχει ξεπεραστεί, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κομισιόν για νέους στόχους στην ευρυζωνικότητα. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε προ εβδομάδων προβλέπει πως μέχρι το 2025 όλες οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν συνδέσεις με ταχύτητα τουλάχιστον 1 Gbps, ενώ οι κατοικίες να έχουν ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο 1 Gbps.

Για το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είπε πως "δεν θέλουμε μονοπωλιακές καταστάσεις ούτε να σπαταληθούν πόροι σε αποσπασματικά έργα και πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των δικτυακών υποδομών ιδιωτικών και δημοσίων που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης". Επίσης, "η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας δεν θα αφορά μόνο στα χρήματα αλλά εξετάζουμε και άλλα μοντέλα όπως φορολογικά κίνητρα, κίνητρα που συνδέονται με τις αποσβέσεις" για όσους επενδύουν στα δίκτυα νέας γενιάς. "Σεβόμαστε κάθε ευρώ που επενδύεται στην οικονομία. Θέλουμε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους, δεν έχουμε ούτε κρυφές ατζέντες, ούτε κρυφά σχέδια, αλλά θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα, να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση", κατέληξε ο κ. Μαγκλάρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v