Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μοντέλο για δίκτυα νέας γενιάς ψάχνουν στο υπουργείο Υποδομών

Σχέδιο για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία της χώρας στο "γρήγορο Internet" επεξεργάζονται στην κυβέρνηση. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι φόβοι για τον ανταγωνισμό και οι αντιρρήσεις από παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Το μοντέλο για δίκτυα νέας γενιάς ψάχνουν στο υπουργείο Υποδομών

Σε εταιρεία συμβούλων σχεδιάζει να αναθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, την αναζήτηση του βέλτιστου μοντέλου για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, η οποία χάνει συνεχώς θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την ποιότητα και την κάλυψη του «γρήγορου Internet».

Στόχος είναι να μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία από αντίστοιχες επενδύσεις, ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτήθηκαν, οι επενδυτές που συμμετείχαν, η τυχόν εμπλοκή δημόσιων οργανισμών (εταιρείες ύδρευσης όπως η ΕΥΔΑΠ ή άλλων επιχειρήσεων δημόσιων δικτύων) και άλλες παράμετροι. 

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού εκκρεμεί η μελέτη του συμβούλου, στο υπουργείο βλέπουν με καλό μάτι ένα παλαιότερο σχέδιο για τη δημιουργία σχήματος που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη βασική υποδομή, ένα δίκτυο κορμού στις οπτικές ίνες. Το συγκεκριμένο «όχημα» θα εγκαταστήσει και θα διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού στις οπτικές ίνες, που στη συνέχεια θα μισθώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι οι οποίοι και θα πωλούν «πακέτα» στον τελικό καταναλωτή.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ικανό να ανατρέψει την αρνητική πορεία της χώρας στο «γρήγορο Internet» καθώς τα τελευταία χρόνια, και λόγω της κρίσης, χάνει συνεχώς έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως με ποσοστό 0,2%, καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση -μεταξύ 32 χωρών- στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας, ενώ απέχουμε κατά πολύ από τον μέσο όρο που βρίσκεται για τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ στο 17,9%.

Η στρατηγική που εξετάζει το υπουργείο Υποδομών αμφισβητείται, πάντως, από ένα τμήμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών που θεωρούν πως είναι δύσκολο να αντληθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης, που μπορεί να ξεκινά από το ένα δισ. ευρώ.

Η ίδια πλευρά θεωρεί πως με τις υφιστάμενες τεχνολογίες (VDSL, vectoring) μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2020 (για ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέχρι 100 Mbps) και στη συνέχεια να στηριχθούν οι επενδύσεις των υφιστάμενων τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δίκτυα οπτικών ινών, που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η άλλη πλευρά εκτιμά πως μόνο με τη δημιουργία ενός «παθητικού» παρόχου, που θα λειτουργεί το δίκτυο κορμού στις οπτικές ίνες, μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ανταγωνισμός και να επιτευχθούν τόσο οι κοινοτικοί στόχοι για ταχύτητες μεγαλύτερες των 100 Mbps σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι το 2025, αλλά και για μεγαλύτερες ταχύτητες εντός της επόμενης δεκαετίας. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών στη χώρα.

Σήμερα το υπουργείο Υποδομών εμφανίζεται να προωθεί τρία διαφορετικά έργα ευρυζωνικών δικτύων, συνολικού ύψους 520.000.000 ευρώ, προς ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ». Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι σίγουρο πως ανατρέπεται και μέσω της μελέτης που θα καταρτίσει η εταιρεία συμβούλων θα αναζητηθεί η βέλτιστη λύση με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Η υστέρηση της χώρας μας σε ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπορεί να θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Όμως, η ανυπαρξία ποιοτικών συνδέσεων στερεί θέσεις εργασίας, εμποδίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v