«Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζητώντας «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ' επιλογήν» αλληλεγγύης.
Αυτό ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το Brexit στο «μενού» των ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ' επιλογή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες.
Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αύριο στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το θέμα του χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Σουλτς
Νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.
«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Σουλτς: Δεν έχω αναλάβει καμία πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Real.gr στις Βρυξέλλες, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου και κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με τη φημολογία πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος μετά από ελληνικό αίτημα, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Δεν ξέρω ποιος διαδίδει αυτές τις πληροφορίες και αισθάνομαι άσχημα να σας απαντήσω διότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Αληθεύει ότι συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και πως αυτός μου μίλησε για το θέμα του χρέους», όμως, εξήγησε ότι δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, είπε πως «δεν ξέρω ποιοι τα διαδίδουν, φαντάζομαι ότι η πληροφορία προέρχεται από την επιτροπή οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου που έχει μια τακτική συζήτηση ρουτίνας για το θέμα την άλλη εβδομάδα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρόκειται περί ιδιαίτερης πρωτοβουλίας του ίδιου.