Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 90% βρέθηκε για πρώτη φορά το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική, τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο το ποσοστό της ΔΕH ανήλθε σε 89,83%, μειωμένο κατά 0,43% έναντι του Ιουλίου, που ήταν 90,26%.
Την πρωτιά μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών διατηρεί η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με 2,72%, ενώ η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου εδραιώνεται στη δεύτερη θέση με 2,53%, την οποία μέχρι πρόσφατα κατείχε η Elpedison. Η τελευταία, με ποσοστό 2,16% στην αγορά λιανικής, εμφανίζεται να χάνει μερίδιο έναντι του Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρείες προμήθειας είναι συνδεδεμένες με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου. Πρόσφατα δε οι δύο πρώτες εταιρείες ανακοίνωσαν συνεργασίες για την προώθηση συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας, με τη Wind και τον OTE αντιστοίχως, οι οποίες δείχνουν ότι αποδίδουν.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς όλοι θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ). Ιδίως όταν η τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), την οποία όρισε πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, κρίνεται ότι προσφέρει ικανοποιητικά περιθώρια.
Η προοπτική αυτή επιβεβαιώνεται εν μέρει και από το ότι στη λίστα προμηθευτών που συμμετέχουν ενεργώς στην ημερήσια αγορά εκπροσωπώντας ηλεκτρικά φορτία εμφανίζονται πλέον έστω και με ελάχιστα ποσοστά (0,01%-0,06%) νεοσύστατες εταιρείες όπως οι θυγατρικές των ΕΛΤΑ, της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (ΤΙΤΑΝ και Interbeton) και του ΟΤΕ (OTESTATE).
Tα ποσοστά των άλλων προμηθευτών κυμαίνονται στα επίπεδα μεταξύ 0,6-0,8% (NRG 0,84%, Volterra 0,60%, WATT&VOLT 0,59%).
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η συρρίκνωση της καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (-0,62% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015), ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η μείωση ήταν 2,14%.
Η τάση αυτή, εν πολλοίς αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, τροφοδοτείται κυρίως από τη χαμηλή τάση (κατοικίες, επαγγελματικές χρήσεις, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) καθώς στην κατηγορία αυτή η κατανάλωση στο οκτάμηνο μειώθηκε κατά 6,83%.
Αντίθετα, οι καταναλωτές στη μέση τάση (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, κλινικές κ.λπ.) αύξησαν τη ζήτηση κατά 6,35% και οι καταναλωτές της υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, μεγάλες βιομηχανίες) κατά 9%.