Τη χρυσή τομή στην «υπόθεση Γεωργίου» αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για να μην προχωρήσει η επαναπομπή σε δίκη (για κακούργημα) του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με ενδεχόμενο να τις συνδέσουν με την «τύχη» της διαπραγμάτευσης για χρέος-πρωτογενή ελλείμματα και της δεύτερης αξιολόγησης.
Η Αθήνα, δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, ξεκαθάρισε στην Κομισιόν ότι δεν θα παρέμβει στη Δικαιοσύνη -είτε για να μη γίνει η δίκη, είτε... για την έκβασή της.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η απάντηση έγινε δεκτή («φυσικά») από τις Βρυξέλλες, ωστόσο η «παγίδα» βρίσκεται στο αίτημα κοινοτικών αξιωματούχων να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πως δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του 2010, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Το υπονοούμενο; «Εάν δεν το κάνετε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση αφού θα τίθενται εν αμφιβόλω όλα τα μνημόνια».
Εάν όμως... το κάνουν, τότε η περίφημη δίκη (με την κατηγορία της τεχνικής διόγκωσης του ελλείμματος που οδήγησε στα μνημόνια συν της διατήρησης, από τον κ. Γεωργίου, της υπαλληλικής σχέσης που είχε με το ΔΝΤ όταν ανέλαβε επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής) δεν θα οδηγήσει σε «πρακτικά αποτελέσματα αλλά θα αποδώσει, απλώς, πολιτικές ευθύνες στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Από πλευράς Μαξίμου δεν δίνεται, επισήμως, απάντηση στο παραπάνω δίλημμα. Κάποια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει πως δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του 2010 (άρα δεν ζητά να... «ξηλωθούν» τα τρία μνημόνια) και, παράλληλα, να συνδέσει (ουσιαστικά) την υπόθεση με τη διαπραγμάτευση για μείωση χρέους-πρωτογενών πλεονασμάτων.
Άλλα στελέχη εισηγούνται να μην πάρει τέτοια θέση η κυβέρνηση και να παραπέμψει στην απόφαση της Δικαιοσύνης «όποτε αυτή εκδοθεί», ώστε να είναι πιο ισχυρή η ελληνική διαπραγματευτική θέση για τα παραπάνω.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή πηγές του Μαξίμου απέφυγαν να αναφερθούν στην οικονομικο-τεχνική πλευρά της «υπόθεσης Γεωργίου», εστιάζοντας στις πολιτικές παρενέργειες που προκάλεσε τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και στη σχέση της ΝΔ με «το όλον ΠΑΣΟΚ», που εμφανίσθηκε ενωμένο εναντίον της απόφασης του Αρείου Πάγου να επαναπέμψει σε δίκη τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Τη θέση «δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη» αναμένονταν να μεταφέρει, εκ νέου, ο κ. Τσακαλώτος στη σημερινή συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες αλλά κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκαν καν...