Την εμφατική επαναφορά του αιτήματος για εκλογές έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη θερινή ραστώνη των προηγούμενων εβδομάδων. Το θέμα συζητήθηκε στις πρώτες συσκέψεις του προέδρου της ΝΔ με τους συνεργάτες του στα μέσα της εβδομάδας και η γραμμή που αποφασίστηκε είναι σαφής: «Επιμένουμε στις πρόωρες κάλπες, αλλά παράλληλα επιμένουμε να εξηγούμε με πειστικά επιχειρήματα τους λόγους».
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τις τελευταίες μέρες τα κορυφαία γαλάζια στελέχη, με πρώτο τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν πολύ υψηλά στη ρητορική τους την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στον τόπο, μέσω της λαϊκής εντολής. Κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του για τη ΔΕΘ.
Η ΝΔ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ζήτησε και ζητά εκλογές «ως μόνη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεπάρκεια, η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αιχμαλωσία της κυβέρνησης σε λάθος επιλογές. Το αίτημα αυτό δεν είναι ζήτημα αντιπολιτευτικής στρατηγικής. Είναι επιλογή ευθύνης».
Είναι υποχρέωση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «κάθε υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που διαπιστώνει ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο χωρίς προοπτική ανάκαμψης, να προχωρά σε αυτό το αίτημα».
Το κόστος των εκλογών, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ, γίνεται ασήμαντο μπροστά σ' εκείνο που συνεπάγεται η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς -όπως προβλέπουν- «η αδιέξοδη πορεία της χώρας θα γίνει ακόμα πιο αισθητή τους αμέσως επόμενους μήνες».
Τέσσερα περιστατικά
Όσον αφορά δε την πατρότητα της έντονης το τελευταίο διάστημα εκλογολογίας, η αξιωματική αντιπολίτευση αποποιείται το σχετικό ρόλο τον οποίο αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του. Τα σενάρια για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, κατά τη ΝΔ, τα άνοιξε και τα συντηρεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη τέσσερα συγκεκριμένα περιστατικά:
1. Τις αναφορές σε δημοψήφισμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που τελικά δεν προχώρησαν.
2. Την επιδιωκόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που στόχο είχε την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές, κάτι όμως που δεν πέρασε στην ψηφοφορία στη Βουλή.
3. Την «σκόπιμα υπερβολική», σύμφωνα με τη ΝΔ, αντίδραση του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής εκπροσώπου στο δημοσίευμα του Der Spiegel που αναφερόταν στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
4. Τις «διαβεβαιώσεις» του κ. Τσίπρα ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, «που όμως δεν πιστεύει κανείς. Γιατί είναι ο ίδιος που, πριν ένα χρόνο, διακήρυσσε ότι δεν θα γίνουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, για να κάνει τελικά και τα δύο: Και δημοψήφισμα και εκλογές. Ακόμα και τους πολιτικούς αρχηγούς είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε για να γίνουν εκλογές», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Συμφωνία αλήθειας
Και παρόλο που οι κάλπες είναι ένα σενάριο που δείχνουν να ξορκίζουν οι δανειστές και ο εταίροι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα νέα ταξίδια του στο εξωτερικό θα επιχειρήσει να πείσει για την ορθότητα του αιτήματός του, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία. Εκεί και συγκεκριμένα στη Λισαβόνα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου όπου θα συναντηθεί με τον Πέδρο Πάσους Κοέλιο και θα χαιρετίσει το συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναζητώντας και αυτός από την πλευρά του συμμάχους στον μεσογειακό νότο, θα προσπαθήσει να κάνει ευρέως γνωστή τη «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει, με βασικούς άξονες τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 4% και τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2%.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας και γι' αυτό θέλει να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ του εκτός Ελλάδος, πέραν των στοχευμένων επισκέψεών του στην ελληνική περιφέρεια που θα ξεκινήσουν άμεσα. Και ταυτόχρονα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αντίστοιχες περιοδείες σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσουν και όλα τα κορυφαία στελέχη, με φόντο το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» το οποίο θέλουν να συνάψουν με τους πολίτες, ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων.