Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Σήμερα «κληρώνει» για vectoring και δίκτυα νέας γενιάς

Από τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) θα κριθεί η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα. Η αντίστοιχη εμπειρία της Γερμανίας και οι παρεμβάσεις της Κομισιόν. Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν ΟΤΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

ΕΕΤΤ: Σήμερα «κληρώνει» για vectoring και δίκτυα νέας γενιάς

Σήμερα εισάγεται, κατά πληροφορίες, στην Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η πρόταση της ρυθμιστικής αρχής για τον κανονισμό της τεχνολογίας vectoring η οποία αξιοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού, που φτάνει μέχρι σπίτια και επιχειρήσεις, για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps.

Οι αποφάσεις για τον κανονισμό vectoring, που αποτελεί ήδη αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα επηρεάσουν καταλυτικά την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας.

Από τις αποφάσεις της ΕΕΤΤ θα εξαρτηθεί και η στήριξη σε νέες τεχνολογίες ταχύτατης πρόσβασης στο Διαδίκτυο όπως τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH) ή το κτίριο (Fiber to the Building - FttB).

Επειδή, σε αντίθεση με το απλό DSL, η τεχνολογία VDSL vectoring δεν επιτρέπει την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στις καμπίνες (τα πρώην "ΚΑΦΑΟ") του ΟΤE, οι ανταγωνιστές του οργανισμού αντιδρούν, όπως συνέβη και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Στόχος της ρύθμισης που προωθεί η ΕΕΤΤ φαίνεται πως είναι μια μέση οδός ώστε να έχουν τη δυνατότητα επένδυσης στα νέα δίκτυα και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, εκτός του ΟΤE.

Κατά πληροφορίες επιχειρείται δίκαιη κατανομή περιοχών μεταξύ των παρόχων με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των μορφών επενδύσεων (vectoring, FttH, FttB, κλπ), ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές για τους καταναλωτές, με παράλληλη προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων (περί τα 2,5 δισ. ευρώ) που έχουν πραγματοποιήσει οι εναλλακτικοί πάροχοι σε δίκτυα οπτικών ινών και στήριξη νέων επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ, που μόλις πρόσφατα απέκτησε πρόεδρο (τον καθηγητή Δημήτρη Τσαμάκη), δεν θα είναι εύκολες καθώς το θέμα του vectoring και γενικότερα της στρατηγικής στις υποδομές δικτύων νέας γενιάς απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως "αναμένεται και η εφαρμογή του Εθνικού Ευρυζωνικού πλάνου από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών". Οι ίδιοι εξηγούν πως στην ΕΕΤΤ "απαιτείται λογική και αποφασιστικότητα με το βλέμμα προς το μέλλον, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα καθορίσουν και την πορεία της αγοράς, αλλά κυρίως και των επενδύσεων στην Ελλάδα σε καινοτόμες τεχνολογίες (οπτική ίνα) στα επόμενα χρόνια από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες".

Η τεχνολογία vectoring, που επιθυμεί να αξιοποιήσει ο ΟΤE, είναι ήδη αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη με επίκεντρο τη Γερμανία, όπου κυριαρχεί η Deutsche Telekom (βασικός μέτοχος του ΟΤΕ). Η γερμανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών είχε αρχικά κάνει δεκτό το σχέδιο της Deutsche Telekom για την προώθηση του vectoring, αλλά υπήρξε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά, προ ημερών, η Κομισιόν έκανε δεκτό έναν βελτιωμένο κανονισμό προώθησης του vectoring στη Γερμανία (που επιτρέπει πρόσβαση στις καμπίνες και ανταγωνιστών της DT). Ομως, η απόφαση περιέχει αρκετούς αστερίσκους και ζητείται από την Deutsche Telekom να βελτιώσει τους όρους πρόσβασης των εναλλακτικών παρόχων στην υποδομή της.

Η συζήτηση για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς αναμένεται να φουντώσει τους επόμενους μήνες, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες και νέους στόχους για τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αντικρούσουν προσπάθειες των παλιών κρατικών μονοπωλίων όποτε αυτά επιχειρήσουν να εμποδίσουν τους εναλλακτικούς παρόχους από το να επενδύσουν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και, αντίθετα, να δώσουν κίνητρα και εχέγγυα για επενδύσεις σε δίκτυα υπερυψηλών δυνατοτήτων.

Ταυτόχρονα αναμένεται να γίνουν περισσότερο φιλόδοξοι (με μετάθεση προς τα πίσω...) οι στόχοι για τις ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων. Σήμερα προβλέπεται πως μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 30 Mbps, ενώ το 50% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγούνται να μπει στόχος για ταχύτητα 100 Mbps σχεδόν στο σύνολο των νοικοκυριών μέχρι το 2025. Ο νέος, φιλόδοξος στόχος συνδέεται με τις απόψεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων οι οποίοι θεωρούν πως οι σημερινοί στόχοι της Κομισιόν για την αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν είναι αρκετά απαιτητικοί, ώστε να ωθήσουν σε σοβαρές επενδύσεις για τα νέα δίκτυα.

Ο ΟΤΕ, που θέλει να αξιοποιήσει την τεχνολογία vectoring με το επιχείρημα πως θα επιτρέψει στη χώρα μας να καλύψει τους στόχους της Ε.Ε. για τις ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων, προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία.

Επενδύσεις περί το μισό δισ. ευρώ για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών έχει εξαγγείλει και η Vodafone Ελλάδος, ενώ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητούν λύσεις (κεφάλαια, συνεργασίες) για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες επενδύσεις, όταν ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v