Ικανοποιημένοι δηλώνουν στη Συγγρού από την εξέλιξη των δύο τελευταίων κοινοβουλευτικών μαχών για τον εκλογικό νόμο και την εξεταστική για τα capital controls και προχωρούν στο επόμενο στάδιο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής τους.
Πλέον, στο στόχαστρο της ΝΔ είναι το κοινωνικό προφίλ που προσπαθεί να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας και η προσωπική αποδόμηση του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος, με αφορμή και τις χθεσινές εξαγγελίες του, μεταφέρει την ατζέντα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Άμεσα, το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο εξέδωσε δελτίο Τύπου, στηλιτεύοντας τις «ανακοινώσεις δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας» του κ. Τσίπρα, τον οποίο καλούν να «επικοινωνήσει απευθείας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολύτεκνους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους, που εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν χάσει κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους».
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι επί καθημερινής βάσης και ενόψει του «καυτού» φθινοπώρου, να επιμείνουν στη μετωπική και πολυμέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας όλα όσα είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός κατά το παρελθόν και όσα πράττει τώρα. Παράλληλα θα προβάλλουν τις θέσεις της ΝΔ και την εναλλακτική επιλογή που αυτή -όπως υποστηρίζουν- μπορεί να προσφέρει στον τόπο, κάτι που θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος σε θέματα οικονομίας στα μέσα Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. «Καταγράψαμε ένα θεσμικό κέρδος», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αναφορικά με την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα. «Δείξαμε στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο. Και αν δεν θέλησε να ερευνηθεί τώρα, με δική της πλειοψηφία, θα γίνει αργότερα, όταν είμαστε κυβέρνηση», σημείωνε.
Κρυφά χαμόγελα
Την ίδια ώρα, «κρυφά χαμόγελα» προκαλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η -για μία ακόμη φορά- κοινή στάση που είχαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κατά την ψηφοφορία. Όπως και την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, έτσι και προχθές, κατά το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τα δύο «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα συντάχθηκαν με τη ΝΔ, αποδεχόμενα τη σχετική πρόταση. Κάτι που, όπως λένε στη Συγγρού, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη μεταξύ τους συνεργασία (αν και μετεκλογικά προφανώς όλα είναι ανοιχτά), ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι διευκολύνεται η προσπάθεια προσέγγισης από τον κ. Μητσοτάκη του χώρου του κέντρου και της προσέλκυσης ψηφοφόρων αυτού.
Στο μεταξύ, με προσοχή παρακολουθούν στη ΝΔ τις κινήσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος και πάλι χθες αποστασιοποιήθηκε από την κομματική γραμμή και έδειξε αποφασισμένος να ακολουθήσει τον δικό του, αυτόνομο δρόμο.
«Πειστικό πολιτικό λόγο παρουσιάζεις όταν εμφανίσεις συγκεκριμένες, συγκροτημένες προτάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακούσει ακόμη τέτοιες προτάσεις από τη ΝΔ», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, προσθέτοντας: «Δεν αρκεί για ένα κόμμα ιστορικό και υπεύθυνο όπως η ΝΔ να λέει 'φύγετε', 'δεν κάνετε', 'είστε επικίνδυνοι'. Σωστό, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδευτεί κι από προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, όχι μια από τα ίδια». Επισήμως οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σχολιάζουν, αναπόφευκτα όμως, την ώρα που επιχειρείται το κλείσιμο όλων των εσωκομματικών μετώπων, ο κ. Τζιτζικώστας έχει μπει στο «μικροσκόπιο» και παρακολουθείται -αν μη τι άλλο- με προσοχή.