Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο αλλά και την επιβολή των capital controls. H πρόταση για εξεταστική, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 120 βουλευτών.
Συνολικά ψήφισαν 271 βουλευτές. Την πρόταση της ΝΔ υπερψήφισαν 96 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 155. «Παρών» δήλωσαν 20 βουλευτές.
Ειδικότερα υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ τη στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».
Κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.
Μετωπική στη Βουλή
Η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ κορυφώθηκε μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παίρνοντας τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι από το 1974 η αριστερή πτέρυγα της Βουλής παλεύει για την απλή αναλογική και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας (σ.σ. αναφερόμενος στην ατάκα του αρχηγού της ΝΔ ότι ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος) δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσό.
Στο σημείο αυτό ξέσπασε φασαρία και ακούστηκαν χαρακτηρισμοί τόσο από την πτέρυγα της ΝΔ όσο και από τον ομιλούντα υπουργό. Ο ίδιος αρνήθηκε να συνεχίσει την ομιλία του, λέγοντας ότι είναι στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας να μην απαντήσει κανείς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ενόχλησε τη ΝΔ η ειρωνική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη δική σας λογική, τη δικτατορία πολέμησε μόνο η αριστερά. Βρέφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω του πατέρα του, υπενθύμισε και όπως είπε η οικογένεια αναχώρησε στο εξωτερικό με διαβατήριο που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλεγε «αβάπτιστος».
Ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εγερθεί και να ζητήσει συγγνώμη, συμπληρώνοντας ότι δεν είχε δώσει τέτοια δείγματα. Παράλληλα επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν μεγάλο και ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει νόμο για τα κόκκινα δάνεια.
Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει στα ουσιαστικά θέματα.
Ο υπουργός πήρε τον λόγο και απλά είπε ότι το βασικό σημείο είναι η πορεία της οικονομίας που το 2015 υποχώρησε μόλις 0,2% του ΑΕΠ και το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη δεν ευσταθεί καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πάρει πολλά δημοσιονομικά μέτρα για να πιάσει το πλεόνασμα.
Mητσοτάκης: Εξεταστική από αυτή ή την επόμενη Βουλή
Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι απουσίαζε από τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική οικονομία και πρέπει να εξεταστεί γιατί η χώρα σύρθηκε σε ένα τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών.
Εάν καταψηφιστεί η πρότασή μας όπως αναμένω, στην επόμενη Βουλή θα γίνει, ξεκαθάρισε.
Όπως είπε, η κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα ήξερε ότι με τη λήξη του προγράμματος θα οδηγούμασταν σε capital controls.
Αναρωτήθηκε γιατί δεν δημοσιοποιείται η μελέτη για το «plan B» και εκτίμησε ότι υπήρξε σενάριο εκτροπής και εάν το «plan B» ήταν το «plan A», αλλά φοβήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να το εφαρμόσει.
Ποιος ήταν ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη; ρώτησε ο αρχηγός της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει θέμα Βαρουφάκη αλλά θέμα Τσίπρα.
Η εξεταστική θα ήταν πρώτης τάξης ευκαιρίας να πει η κυβέρνηση συγγνώμη αλλά δεν το κάνει γιατί έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Δραγασάκης: Η πρόταση της ΝΔ αντανακλά την αμηχανία της
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η πρόταση της ΝΔ αντανακλά την αμηχανία της ΝΔ και τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και το μέλλον, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Αν μιλήσει για το παρελθόν, πρέπει να μιλήσει και για τις ευθύνες της για τη χρεοκοπία της χώρας. Αν μιλήσει για το μέλλον, θα αποκαλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και σχεδιασμού.
Ετσι κατασκευάζει παραμύθια, υποστήριξε. Το 2015 ήταν μια μάχη που για εμάς δεν έχει τελειώσει. Παλέψαμε για συμφωνία που θα σεβόταν τη βούληση του λαού αλλά και τους κανόνες της Ευρώπης.
Γεννηματά: Όλα στο φως, τίποτα στο σκοτάδι
Η Φ. Γεννηματά τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και οι Έλληνες λένε καθημερινά κάθε πέρσι και καλύτερα. Για να δώσει ο ελληνικός λαός τις σωστές απαντήσεις πρέπει να γνωρίζει.
Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι πάνω απ' όλα. Αλήθεια όχι ωραιοποιημένη ως άλλοθι για συνέχιση αντιλαϊκών πολιτικών», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Όλα στο φως. Τίποτα στο σκοτάδι. Γι' αυτό πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια που πήραν τα κανάλια», εξήγησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Κουτσούμπας: Με εξεταστικές δεν λύνεται το πρόβλημα
Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τους ότι κοροϊδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα.
«Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση, με νέο Σύνταγμα, σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το ίδιο παιγνίδι, προσδοκώντας σε μια νέα δικομματική κοκορομαχία από τα παλιά», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Λεβέντης: Δεν είμαι δεκανίκι του Τσίπρα
«Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του κόμματός του, τόσο για τον εκλογικό νόμο τον οποίο στήριξε, όσο και στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ, την οποία απορρίπτει.
«Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Άλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει».