Τα χθεσινά μηνύματα ενότητας και συναίνεσης που εξέπεμψε το σύνολο του πολιτικού κόσμου από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ως φαίνεται, είχαν διάρκεια μόνο ολίγων ωρών, αφού από σήμερα η πόλωση αναμένεται να ξανακάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
Με φόντο την αυριανή νέα κοινοβουλευτική μάχη, με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, ο πολιτικός υδράργυρος, μετά το μικρό... διάλειμμα, θα ανέβει και πάλι στα ύψη. Κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η σημερινή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το θέμα.
Η ΝΔ ήδη κάνει λόγο για κινήσεις πανικού εκ μέρους του πρωθυπουργού, δεδομένων -σύμφωνα με τη Συγγρού- αφενός «της δεινής κοινοβουλευτικής ήττας της περασμένης Πέμπτης στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο» και αφετέρου, ενόψει της αυριανής συζήτησης για την εξεταστική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσουν και τη σημερινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα. «Θα υπάρξει μόνο επίφαση συναίνεσης από τον κ. Τσίπρα, αφού προηγουμένως έχει τορπιλίσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποδίδοντας τη σημερινή εκδήλωση σε επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας από τα καθημερινά προβλήματα και σε ένδεια του μεγάρου Μαξίμου να παράγει ουσιαστική πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει την ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει στην Ελλάδα του 2021 και, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί: στη συνταγματική κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, σε αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, στην ενίσχυση του κοινοβουλίου, στην ενίσχυση των διαδικασιών της άμεσης δημοκρατίας, σε θεσμικά αντίβαρα προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που παραπέμπουν στο παρελθόν, καθώς και σε αλλαγή του καθεστώτος προνομίων και ασυλιών των πολιτικών προσώπων.
Σκληρό ροκ
Οι δύο πλευρές, που είχαν χθες σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας, ετοιμάζουν τη φαρέτρα τους όσον αφορά στην εφαρμοσμένη από τον Γιάνη Βαρουφάκη -και όχι μόνο αυτόν- οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να διερευνηθούν οι «αποκαλύψεις» του συνεργάτη του πρώην υπουργού, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, περί κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εθνικοποίησης της Τραπέζης της Ελλάδος και των άλλων τραπεζών, έκδοσης υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και περί επιστράτευσης δημοσίων υπαλλήλων. Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχει ταχθεί ήδη το Ποτάμι, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τώρα, θέλει η έρευνα να συμπεριλάβει την περίοδο από το 2001 έως και σήμερα, βάζοντας στο «κάδρο» και τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της ΝΔ και προετοιμάζονται για «σκληρό ροκ» εντός της ολομέλειας της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να μην κινηθεί «αμυντικά» αλλά να περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που φέρουν για τη σημερινή οικονομία της χώρας.
Όσον αφορά στον κ. Γκάλμπρεϊθ, η προ ημερών τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής προϊδεάζει για την κυβερνητική στάση: «Ποιος είναι ο κ. Γκάλμπρεϊθ; Δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση. Ποιος είναι αυτός που λέει αυτά; Είναι απίστευτες φαιδρότητες. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία απολύτως θεσμική θέση», υποστήριξε. Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Γκάλμπρεϊθ «να μας πει με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις, από τη στιγμή που δεν είχε καμία θεσμική επαφή με τη δομή της διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο».