«Πρωταθλητές» των εγχώριων επενδύσεων τα ομόλογα

Κρατικά και εταιρικά ομόλογα κέρδισαν τις εντυπώσεις στο μέτωπο των εγχώριων επενδύσεων, κατά το πρώτο επτάμηνο. Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση του τίτλου της MLS. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων.

«Πρωταθλητές» των εγχώριων επενδύσεων τα ομόλογα

Ως «επτάμηνο ομολόγων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μέχρι σήμερα φετινή πορεία των εγχώριων επενδύσεων, καθώς μετοχές και ακίνητα συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες, ενώ τα τραπεζικά επιτόκια υποχώρησαν κάτω -ή και αρκετά κάτω- από το 1%.

Αντίθετα, τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα έχουν αποφέρει αξιοσημείωτες αποδόσεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να το πράττουν στο μέλλον, στον βαθμό που η ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί και ο κίνδυνος της χώρας υποχωρήσει.

Ειδικότερα, οι τιμές των ακινήτων (πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος επενδυτική προτίμηση των ελληνικών νοικοκυριών) συνεχίζουν να υποχωρούν στο 2016. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης οικιστικών ακινήτων της Τραπέζης της Ελλάδος από τις 101,7 μονάδες το 2008, βρέθηκε στις 59,9 μονάδες στο τέλος του 2015 και στις 69,7 μονάδες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις, συνεχίστηκε καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο η πτωτική πορεία των επιτοκίων και ειδικότερα:

α) Για μεγάλα ποσά (άνω των 100.000 ευρώ) τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω στο 0,9%, ενώ για μικρότερα πέφτουν γύρω στο 0,5% με 0,6%.

β) Κατά διαστήματα (βλέπε δημοσίευμα του Euro2day.gr από την 30ή Ιουνίου με τίτλο «Δελεαστικά επιτόκια για να βγουν λεφτά από το στρώμα») προσφέρονται από τις τράπεζες προγράμματα με επιτόκια υψηλότερα του 1% (γύρω στο 1,2%) και άλλα προνόμια για όσους προβαίνουν σε προθεσμιακές καταθέσεις μετρητών.

γ) Συχνά, οι προθεσμιακές καταθέσεις πέρα από το επιτόκιο προσφέρουν και «πόντους» επιστροφών χρημάτων από αγορές των πελατών που γίνονται μέσα από τις πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες των τραπεζών σε συγκεκριμένες αλυσίδες καταστημάτων.

δ) Κατά καιρούς λανσάρονται σύνθετα καταθετικά προϊόντα που συνδυάζουν μια ελάχιστη εγγυημένη απόδοση στη λήξη, με ενδεχόμενη υπεραπόδοση, στον βαθμό που ένας χρηματιστηριακός δείκτης κινηθεί μέσα σε επιθυμητά προκαθορισμένα όρια.

ε) Έχει επανέλθει από ορισμένες τράπεζες το λανσάρισμα επενδυτικών-ασφαλιστικών προγραμμάτων που εξασφαλίζουν ελάχιστες ετήσιες εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 1,5%.

Σε διεθνές επίπεδο, οι αποδόσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν αρνητικές για τις μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών (ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ από την αρχή του έτους έως και την 15η/7 έχει υποχωρήσει κατά 13%), ενώ για μια ακόμη περίοδο κερδισμένοι βγήκαν οι επενδυτές κρατικών ομολόγων τόσο στο εξωτερικό, όσο κυρίως στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν από πέρυσι να υπεραποδίδουν, αποζημιώνοντας μέχρι σήμερα όσους ανέλαβαν τον υψηλότερο κίνδυνο που εξακολουθούν να συνεπάγονται.

Ενδεικτικό είναι πως από την αρχή του έτους έως και την 5η Ιουλίου («Α/Κ: Οι πρωταθλητές του εξαμήνου»), κέρδη έχει καταγράψει το σύνολο των 18 Α/Κ της κατηγορίας Ομολογιακά Εσωτερικού με καλύτερες επιδόσεις για τα: Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού (+8,39%), Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού (+6,82%) και Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (+6,48%).

Σαφώς ενθαρρυντικά επίσης είναι και τα νέα από το μέτωπο των εταιρικών ομολόγων των μεγάλων ελληνικών εταιρειών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το +10% της ΔΕΗ από την αρχή του έτους, το +6% της Motor Oil και το +3% - 5% για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΤΙΤΑΝ.

Επιπρόσθετα, παρά την ανοδική πορεία των τιμών τους από την αρχή του έτους, τα προαναφερθέντα εταιρικά ομόλογα εξακολουθούν να προσφέρουν αξιοσημείωτες ετήσιες επιτοκιακές αποδόσεις (yields) σε όσους τα αποκτήσουν από τη δευτερογενή αγορά (και αναλάβουν το σχετικό ρίσκο), αν και πρόκειται για Ομίλους που κατά κανόνα έχουν πιστοληπτική ικανότητα ανώτερη από αυτή του ελληνικού δημοσίου. Βέβαια, η περαιτέρω εξέλιξη των τιμών τους θα επηρεαστεί σημαντικά και από την πορεία του κινδύνου της χώρας.

Έτσι, με βάση τις χθεσινές τιμές, ενδεικτικές ετήσιες μελλοντικές αποδόσεις (yields) είναι οι:

• 2,25% για τίτλους του ΟΤΕ που λήγουν στις 7/2/2018 και 3,24% για όσους λήγουν στις 09/7/2020.
• 3,76% για το ομόλογο της Motor Oil που λήγει στις 15/5/2019.
• 2,96% για τον τίτλο της ΤΙΤΑΝ με λήξη στις 17/6/2021 και 2,89% για λήξη στις 10/7/2019.
• Χαμηλότερες του 1% για όλες τις λήξεις της Coca-Cola HBC.
• 7,36% για τo ομόλογο της FF Group που λήγει στις 3/7/2019.
• 9,31% και 12,43% για τους τίτλους της ΔΕH που λήγουν αντίστοιχα στις 1/5/2017 και 1/5/2019.
• 3,93% και 5,11% για τους τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων που λήγουν αντίστοιχα στις 10/5/2017 και 4/7/2019.

Πάντως, τα... λιμνάζοντα ύδατα στις εγχώριες επενδύσεις έρχονται να ταράξουν οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που ξεκινούν σήμερα να διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ με την MLS (διάρκεια 4+1 έτη, επιτόκιο 5,3% και καταβολή τόκων κάθε τρίμηνο), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδόσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα το σαφώς μεγαλύτερου ύψους εγχείρημα του ομίλου Fourlis.

Η ουσία είναι πως την ώρα που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είναι χαμηλότερα της μονάδας, θα προσφερθούν στο εγχώριο επενδυτικό κοινό τίτλοι με πολλαπλάσιο επιτόκιο, εταιρειών που σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν από αξιοσημείωτη έως υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Επιπλέον, η νέα αυτή κατηγορία επενδύσεων (ιδίως στον βαθμό που θα δοθεί η νομοθετική δυνατότητα προκειμένου τα χρήματα που θα επενδυθούν να θεωρηθούν ως «νέο χρήμα») θα αποτελέσει ενδεχομένως κίνητρο και για την προσέλκυση στην εγχώρια πραγματική οικονομία κεφαλαίων που είτε είναι «κρυμμένα στα στρώματα», είτε έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v