Βαρυσήμαντη τοποθέτηση για όσα συμβαίνουν, το τελευταίο διάστημα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις διενήργησε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας.
Λαμβάνοντας για πρώτη φορά δημόσια θέση, μετά την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΧΣ και το «μπλόκο» του SSM στην τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση ΤΧΣ και τραπεζών, αλλά χαρακτήρισε την αξιολόγηση ως ευκαιρία για να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και να τοποθετηθούν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες!
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της αίτησης προστασίας που κατέθεσε η Μαρινόπουλος και στο «κανόνι» που απειλεί την αγορά από τυχόν κατάρρευση της μεγάλης αλυσίδας super market.
Χαρακτήρισε τέτοια φαινόμενα ως απαράδεκτα και οριοθέτησε την περίπτωση της Μαρινόπουλος ως ενδεικτική της παθογένειας με την οποία λειτουργεί το εγχώριο καπιταλιστικό σύστημα, ζητώντας από τράπεζες και επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όσα συμβαίνουν στη Μαρινόπουλος αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, έναν από τους λόγους για τους οποίους απαιτούνται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.
Εκτίμησε, τέλος, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί ευκαιρία για να μπουν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, ελληνικής καταγωγής, με καριέρα στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι τράπεζες ή ακόμη και ξένα στελέχη, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάγια εποπτική πρακτική είναι τα Δ.Σ. να απαρτίζονται από στελέχη με διοικητική εμπειρία και ικανότητες, ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείονται από τις διοικήσεις Έλληνες που αξιολογούνται ως επαρκείς με τα παραπάνω κριτήρια.
«Δεν αντιλαμβάνομαι τα περί κινδύνου αφελληνισμού», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί το πώς θα αξιοποιηθεί η ρευστότητα που είναι διατεθειμένα να βάλουν τα private equity funds για την αναδιάρθρωση όσων εγχώριων επιχειρήσεων κρίνονται βιώσιμες.
Υπενθύμισε, δε, ότι το πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης-αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με ενεργητική προσέγγιση από τις διοικήσεις των τραπεζών και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα να μην απαιτείται προηγούμενη συναίνεση μετόχων μιας υπερχρεωμένης πλην όμως βιώσιμης επιχείρησης για τη μετοχοποίηση δανείων.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης που διενήργησε το ΤΧΣ έχει παραδοθεί ήδη σε κυβέρνηση, θεσμούς, αρχές και τράπεζες (σ.σ. μόνο το σκέλος των συμπερασμάτων που αφορούν στην καθεμία από τις συστημικές τράπεζες).
Οι τράπεζες έχουν προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα καταθέσουν τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές που θα διενεργήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η ΤτΕ και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή (σ.σ. πιθανότατα τη Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση), ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.