Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δύσκολη συμβίωση στη δεξιά «πολυκατοικία»

Τι κρύβουν οι διαφοροποιήσεις Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα από την επίσημη γραμμή της ΝΔ. Οι πικρίες, οι επιδιώξεις και οι εύθραυστες ισορροπίες. Χαμηλούς τους τόνους κρατά η Συγγρού που... παρακολουθεί.

Μητσοτάκης: Δύσκολη συμβίωση στη δεξιά «πολυκατοικία»

Σε μέρες της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, το τελευταίο τρίμηνο του 2015, παραπέμπουν οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα από την επίσημη κομματική γραμμή της ΝΔ. Οι δύο συνυποψήφιοι του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία της ΝΔ δείχνουν να έχουν επιλέξει τον δικό τους αυτόνομο δρόμο και σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να ασκήσουν κριτική στην ηγεσία, καταθέτοντας ένα άλλο, ξεχωριστό στίγμα από αυτό του προέδρου. Και μπορεί οι επιδιώξεις τους να είναι διαφορετικές, όμως το αποτέλεσμα είναι ένα: να ταράζουν -λιγότερο ή περισσότερο- τα εσωκομματικά νερά, μισό μόλις χρόνο μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, καθιστώντας έτσι την «συμβίωση» των τριών κάτω από την ίδια πολιτική στέγη -αν μη τι άλλο-προβληματική.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει πως εκτιμά πολύ και τους δύο, διευκρίνισε ότι «πάντα δεν είναι εύκολο μετά από μια εκλογική αναμέτρηση με ένα νικητή και τρεις χαμένους να βρούμε τις ισορροπίες όλοι μας», όπως δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά «θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε ενωμένοι». Είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα που έχει θέσει υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο, εκ των πραγμάτων, μόνο εύκολο δεν δείχνει.

Αναζητά τη δικαίωση

Το πιο πρόσφατο «κτύπημα» σημειώθηκε χθες, με τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον real fm, με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίζει μεν ότι δεν έχει ηγετικές βλέψεις, ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως αναζητά τη δικαίωση για όσα έπραξε κατά τους 4,5 περίπου μήνες της θητείας του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε όλη τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντιφατικά τα μηνύματα της αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να απαντάμε με κραυγές» και ότι «το σύνθημα 'φύγετε' δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει». Η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, «μεγαλώνει γιατί πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι γιατί η ΝΔ ενισχύεται», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης «εθνικής συνεννόησης». Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυψε πως δεν τον έχει ξαναδεί από τότε που εξελέγη και εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε την πικρία του που δεν τον έχει καλέσει για να του ζητήσει τη γνώμη του.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, καθόλου αιφνιδιασμένοι από τα λεγόμενα του κ. Μεϊμαράκη, επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους και να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που πήγαν να δημιουργηθούν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους δύο άνδρες και ότι έχουν υπάρξει επικοινωνίες μεταξύ τους. Υπογράμμιζαν δε πως ο πρώην πρόεδρος προσκαλείται πάντα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου της Βουλής, αν και ο ίδιος επιλέγει να μην παραβρίσκεται σε αυτές, προσθέτοντας με νόημα ότι η πόρτα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πάντα ανοιχτή.

Εσωκομματικές συμμαχίες

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, νέος ηλικιακά και με αρκετές εμπειρίες, ήδη, με την προεκλογική μάχη που έδωσε, άρχισε να κτίζει τις δικές του εσωκομματικές συμμαχίες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μελλοντικά θα θελήσει να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία. Φήμες τον θέλουν να είναι δυσαρεστημένος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή, μολονότι τον στήριξε -έστω εμμέσως- στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αυτός δεν τον αποζημίωσε με την τοποθέτησή του σε υψηλή θέση, πιθανόν αυτή του τρίτου αντιπροέδρου, με κύρια αρμοδιότητα την επαφή του κόμματος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τζιτζικώστας έχει διαφοροποιηθεί σε δύο περιπτώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: συγκεκριμένα, έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, καθώς και υπέρ της ψήφου από την ηλικία των 17 ετών.

Η πρώτη πάντως έντονη αντιπολιτευτική ρητορική του Περιφερειάρχη υπήρξε στο τέλος Μαΐου, όταν αμφισβήτησε την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αισθάνομαι ότι έχουμε μπει σε μια στείρα αντιπολιτευτική ρητορική. Το 'φύγετε' από μόνο του δε λέει τίποτα απολύτως. Εγώ θα ήθελα από τη ΝΔ να εμφανίσει πρώτα προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες και να ζητήσει αργότερα εκλογές. Όταν δεν έχει εμφανίσει ακόμα στον κόσμο ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων, ένα ξερό 'φύγετε' είναι κατά την άποψή μου λάθος τακτική, διότι κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς σε ένα κενό σύνθημα. Νομίζω ότι βιαστήκαμε να ζητήσουμε εκλογές», υποστήριξε, σημαίνοντας συναγερμό στον τρίτο όροφο της Συγγρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v