Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Έξω» συμμαχίες, «μέσα» πόλωση για τον Μητσοτάκη

Η αποτίμηση των μέχρι τώρα διεθνών επαφών του προέδρου της ΝΔ. Ποιος ο στόχος της αυριανής επίσκεψης στο Ισραήλ. Τα ραντεβού και οι προτεραιότητες. Ο Γκάλμπρεϊθ, ο εκλογικός νόμος και οι τηλεοπτικές άδειες.

«Έξω» συμμαχίες, «μέσα» πόλωση για τον Μητσοτάκη

Με την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει τον τελευταίο κύκλο των επισκέψεών του στο εξωτερικό, με σκοπό το κτίσιμο συμμαχιών και την ενίσχυση της διεθνούς του εικόνας. Στη Συγγρού δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση που έχουν οι θέσεις και τα επιχειρήματα του προέδρου της ΝΔ στους συνομιλητές του, με τελευταία τη χθεσινή στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Και παρόλο που ο εκπρόσωπος της Τράπεζας μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για την έναρξη μιας «σχέσης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, σε ένα ταξίδι με γεωπολιτικό άρωμα, είναι κατά βάση οικονομικής φύσης, καθώς ανάμεσα στα άλλα, θα συναντηθεί με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, ενώ έμφαση θα δώσει σε εταιρίες startups με αντικείμενα τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη και την παιδεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα επισκεφθεί τη Ραμάλα της Παλαιστίνης και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ'.

Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πολιτικο-οικονομικές του διεθνείς επαφές είναι να γνωστοποιήσει και να πείσει για την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ, εστιασμένη στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 4% και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%. Απαραίτητη προϋπόθεση, θα επαναλάβει, για να δοθεί ώθηση στην οικονομία είναι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος και θα προσελκύσουν επενδύσεις».

Σχέδιο Χ και εκλογικός νόμος

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, η πόλωση του κλίματος τις επόμενες μέρες είναι προδιαγεγραμμένη, με τους τόνους να ανεβαίνουν ιδιαιτέρως από τις τελευταίες καταγγελίες των Βαρουφάκη και Γκάλμπρεϊθ για το «σχέδιο Χ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες και από τη Φρανκφούρτη το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής: «Ο ελληνικός λαός πρέπει, επιτέλους, να μάθει όλη την αλήθεια και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί που πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το έναυσμα για τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Από κοντά και ο εκλογικός νόμος, με τη ΝΔ να εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για συνειδητή προσπάθεια ακυβερνησίας του τόπου. Η αίσθηση που υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 200 βουλευτές που ψάχνει η κυβέρνηση, καθώς -όπως λένε- «στη Βουλή θα πρυτανεύσει η λογική». Εάν ένας τέτοιος νόμος ισχύσει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα σημαίνει κυβέρνηση των τεσσάρων-πέντε κομμάτων, άρα συνώνυμο της αστάθειας, «γιατί στην πρώτη δυσκολία θα υπάρχει διάσπαση».

Στο κόκκινο συνεχίζει εξάλλου η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για «αυταρχικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ» και «φασιστοειδή αντίληψη της κυβέρνησης», στην προσπάθεια «περιορισμού του πλουραλισμού». Όπως λένε στη Συγγρού, η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο κρατικός έλεγχος επί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «πρέπει να ασκείται δια της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής που είναι το ΕΣΡ. Αυτή η ανεξάρτητη αρχή δημιουργήθηκε για να αποφύγει κάθε κυβέρνηση τον πειρασμό του ελέγχου των ΜΜΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v