Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους αντάρτες ψάχνει στήριξη για εκλογικό η κυβέρνηση

Ανακατεύουν την... τράπουλα η διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ και οι «αριστεροί» του Ποταμιού. «Κλειδί» η στάση των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών. «Θεσμικές παρεκβάσεις» του πρωθυπουργού καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

Στους αντάρτες ψάχνει στήριξη για εκλογικό η κυβέρνηση

Τα κομπιουτεράκια έχουν βγάλει τα κόμματα, προσθέτοντας και αφαιρώντας βουλευτές, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας γύρω στα μέσα Ιουλίου για τον νέο εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο δεν θα βρει 200 τουλάχιστον υποστηρικτές-βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές στο σύνολό του, όμως για επιμέρους άρθρα του, όπως η κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και η ψήφος στα 17, το σκηνικό ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ίσα ίσα, μάλιστα, την κατάσταση έρχονται να περιπλέξουν οι εσωκομματικές διαφωνίες που παρατηρούνται στην αντιπολίτευση, με κάποιους βουλευτές να σκέφτονται σοβαρά να παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής, δανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας της σχετικής εξίσωσης. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος -όπως αποφάσισε χθες το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος- θα πει «ναι» στο νέο νόμο, με επιχείρημα την πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής.

Στάση εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, εταίρου της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια χθεσινής κομματικής σύσκεψης, να επαναλαμβάνει πως «σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck».

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών και από άλλα κόμματα, προτρέποντας μάλιστα όσους βλέπουν θετικά το νέο νόμο να ψηφίσουν βάσει της συνείδησής τους. Για παράδειγμα, αισιοδοξούν ότι οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ νυν βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Κατερίνα Μάρκου, δεν αποκλείεται να έχουν άλλη στάση από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, προσθέτοντας τρία ακόμα «κουκιά στο σακούλι», με στόχο τον μαγικό αριθμό των 200.

Οι αριθμοί

Εν προκειμένω, οι αριθμοί δείχνουν ότι θετικά θα ψηφίσουν: σίγουρα οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και άλλοι 9 της Ένωσης Κεντρώων (ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε και χθες από τη Δυτική Μακεδονία υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους και της ψήφου από τα 17). Επίσης το ΚΚΕ (15 βουλευτές) έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει τα δύο αυτά άρθρα, όχι όμως το σύνολο του νομοσχεδίου λόγω του πλαφόν 3% εισόδου στη Βουλή. Θετική ενδέχεται να είναι και η στάση της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές), από τη στιγμή που η κυβερνητική πρόταση ουσιαστικά ταυτίζεται με τις θέσεις της όπως αναγράφονται στο πρόγραμμά της, αν και επισήμως προς το παρόν επικρατεί απόλυτη σιωπή.

Αν όλα τα προαναφερόμενα κόμματα ψηφίσουν θετικά την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, συγκεντρώνονται 195 βουλευτές, ενώ συμπεριλαμβανομένου και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο αριθμός φτάνει τους 196. Οι τέσσερις εναπομείναντες, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα μπορούσαν να είναι «αντάρτες» του Ποταμιού, κάποιοι από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές (Στάθη Παναγούλη, Νίκο Νικολόπουλο, Χάρη Θεοχάρη και Λεωνίδα Γρηγοράκο, με πιο πιθανούς τους δύο πρώτους), ή κάποια άλλη έκπληξη που μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως.

Όπως και να 'χει, η υπόθεση του εκλογικού νόμου, επί της ουσίας και ανεξάρτητα από τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, βάζει σε δοκιμασία τη συνοχή των κομμάτων και παράλληλα χαράζει κατά μεγάλο βαθμό τα νέα όρια του πολιτικού τοπίου στη χώρα, επαναπροσδιορίζοντας τις συμμαχίες και βάζοντας τις βάσεις για νέες.

«Θεσμικές παρεκβάσεις»

Από την άλλη, η ΝΔ εκτιμά ότι ο αριθμός των 200 βουλευτών δεν θα εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ούτε επί της αρχής (σχεδόν βέβαιο με τα παρόντα δεδομένα), ούτε όμως και σε κάποιο άρθρο, ανοίγοντας έτσι θέμα εφαρμογής του από τις επόμενες εκλογές. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «ο Πρωθυπουργός, βλέποντας την επερχόμενη μη αναστρέψιμη κατάρρευση, καταλαμβάνεται από πανικό. Μεθοδεύει θεσμικές παρεκβάσεις για να βρει τις διακόσιες ψήφους. Ενώ ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε δύο φορές το εκλογικό μπόνους, θέλει να το αφαιρέσει από τον νικητή των επόμενων εκλογών».

Αυτή τη στιγμή, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υπάρχει βάση για συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «αν είχαμε εφαρμόσει το σύστημα της απλής αναλογικής, έτσι όπως το καταθέτει η κυβέρνηση, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα υπήρχε το φαινόμενο της «πλήρους ακυβερνησίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v