Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεργασίες και... προσκλητήρια για τον εκλογικό νόμο

«Εφικτή η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων του νόμου από τώρα», επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου. Το «γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης πετά η κυβέρνηση. Ποιος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Πώς αντιδρούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Διεργασίες και... προσκλητήρια για τον εκλογικό νόμο

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση ότι, παρά τη διαφαινόμενη άρνηση και του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τον προτεινόμενο νέο εκλογικό νόμο, τελικά συγκεκριμένα άρθρα ευρείας αποδοχής, όπως η κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και η ψήφος στα 17, θα εφαρμοστούν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το Μέγαρο Μαξίμου, στηριζόμενο στη διατύπωση του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου που μέχρι σήμερα θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί πως θα ξεπεράσει τους σκοπέλους που παρουσιάζονται από τη στάση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόταση επί της αρχής.

Έτσι, τα δύο παραπάνω ζητήματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπορούν να ισχύσουν άμεσα εφόσον ψηφίσουν τα σχετικά άρθρα 200 βουλευτές, χωρίς να απαιτείται να έχει ψηφιστεί από ισάριθμους βουλευτές το νομοσχέδιο και επί της αρχής.

Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Στο Κόκκινο). Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει αν μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν επί της αρχής δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές (εφόσον στα άρθρα 2 και 3 υπάρξει ο αντίστοιχος αριθμός βουλευτών), απάντησε: «Είναι στο άρθρο 4 αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ως πρόβλεψη ισχύει, δηλαδή αν ψηφιστεί το προακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως θα ισχύσει».

Στο πλαίσιο αυτό, βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει κάλεσμα στην αντιπολίτευση να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, ενώ αντίστοιχο προσκλητήριο απηύθυναν και άλλοι υπουργοί (Παππάς, Κουρουμπλής, Φίλης, Σκουρλέτης), σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κύριος αποδέκτης των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει τον ρυθμιστή του χρόνου εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου. Χθες, πάντως, η Φώφη Γεννηματά διαμήνυσε ότι «αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε, στους τακτικισμούς του ενός (κυβέρνησης) ή του άλλου (ΝΔ) δεν θα βάλουμε πλάτη». Για σήμερα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Θα εκτεθούν»

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι είτε εξελιχθούν θετικά είτε όχι τα πράγματα, η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη. Και αυτό διότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή δεν εξευρεθούν οι 200 για την εφαρμογή του νόμου άμεσα, θα «εκτεθούν στα μάτια των πολιτών όσοι μέχρι τώρα υποστήριζαν με πάθος την απλή αναλογική και τώρα έκαναν πίσω».

Στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δια της εκπροσώπου τους Μανταλένας Παπαδοπούλου: «Όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, η κ. Γεννηματά αναζητά προσχήματα για να αποφύγει τη συζήτηση, επειδή τελεί υπό την ομηρία των βαρόνων του κόμματός της», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη, εκ μέρους της ΝΔ, υποστήριξε εκ νέου ότι «η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας, το ξέρουν όλοι», ενώ «έγκλημα» χαρακτήρισε και ο Σταύρος Θεοδωράκης τον εκλογικό νόμο που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε «ευχαριστημένος γιατί ο Τσίπρας φέρθηκε σαν άνδρας σε ό,τι συμφωνήσαμε. Η αυτοδυναμία κατέστρεψε τη χώρα», υποστήριξε, όντας ο μόνος βέβαιος σύμμαχος της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v