Πολύ περισσότερα από τη δικαστική απόφαση της περασμένης Παρασκευής ζητούν πάνω από δέκα σημαντικότατοι προμηθευτές με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι να «γεμίζουν» τα ράφια της εμπορικής αλυσίδας Μαρινόπουλος.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που θέλησαν για ευνόητους λόγους να κρατήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν τη γενικότερη εκτίμηση πως αν έχει κάποιες πιθανότητες να επαναλειτουργήσει ομαλά η γνωστή εμπορική εταιρεία, θα πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα η πληρωμή των νέων παραγγελιών, αλλά και να υπάρξει η -σε μεγάλο βάθμο- κάλυψη των τρεχουσών απαιτήσεών τους, μέσα από έναν «έντιμο συμβιβασμό».
Ειδικότερα, την εμφατική άρνησή τους στη συνέχιση ή επανέναρξη οποιασδήποτε εμπορικής σχέσης με την αλυσίδα Μαρινόπουλος διατυπώνουν υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων και μη προμηθευτριών εταιριών, εκφράζοντας παραλλήλως την «απαίτηση» να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το «κανόνι» της μεγαλύτερης ελληνικής λιανεμπορικής επιχείρησης. Χαρακτηρίζουν μάλιστα την εξέλιξη ως «πιστωτικό γεγονός», το ωστικό κύμα του οποίου θα συμπαρασύρει ανυπολόγιστο αριθμό επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από τις απαντήσεις που λάβαμε.
«Καμιά σώφρων διοίκηση εταιρίας δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την εμπορική συνεργασία με τη Μαρινόπουλος επί τη βάσει ενός ανύπαρκτου business plan βιωσιμότητας», δηλώνει επικεφαλής εισηγμένης εταιρίας. «Μόνο πώληση τοις μετρητοίς θα δικαιολογούσε τιμολογήσεις εκ μέρους μας», αναφέρει, συμπληρώνοντας με νόημα πως μια τέτοια δυνατότητα είναι προφανώς ανύπαρκτη, σε αυτή τη φάση, εκ μέρους της Μαρινόπουλος.
Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η παροχή προσωρινής προστασίας στη Μαρινόπουλος αποτελεί απλώς «καθυστέρηση σ' ένα προδιαγεγραμμένο τέλος» και αμφισβητεί την πιθανότητα εμπλοκής της Σκλαβενίτης σ' ένα ολοκληρωτικό deal διάσωσης, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο το «μοίρασμα» της πίτας που αφήνει η Μαρινόπουλος μέσα από μια διαδικασία εκκαθάρισης, που θα ανακατέψει την «τράπουλα» στο εγχώριο λιανεμπόριο αλλά θα δοκιμάσει σε κάθε περίπτωση τις αντοχές των προμηθευτριών εταιριών.
Σκληρή, τέλος, είναι η τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά τόσο στη στάση της Μαρινόπουλος όσο και την απουσία εποπτείας. Αναφέρεται σε «όργια» εκ μέρους της διοίκησης της αλυσίδας, αλλά υπογραμμίζει και την ευθύνη όλων όσοι όφειλαν να προστατέψουν το «σύστημα», στρέφοντας τα «βέλη» του στην πολιτεία και στις τράπεζες.
Έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένου ομίλου με προηγούμενη καριέρα και στον χώρο του λιανεμπορίου, κάνει ευθέως λόγο για «πολυετή κακοδιαχείριση» εκ μέρους της οικογένειας Μαρινόπουλου και των στελεχών της. «Ό,τι ακούγεται περί επιπτώσεων των capital controls είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», αναφέρει ευθαρσώς. Συμπληρώνει επίσης ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εις βάθος έρευνα των όσων συνέβησαν στην εταιρία και η απόδοση ευθυνών για το γεγονός πως επί μακρόν η εταιρία έμεινε στο «απυρόβλητο», χωρίς έλεγχο.
«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εποπτεία, ότι τηρούνται οι κανόνες και πως διασφαλίζεται η ισονομία, ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός στο μέλλον. Κι αυτό είναι καθήκον της πολιτείας», αναφέρει. Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι η εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος από την πλευρά Σκλαβενίτη «είναι προς το παρόν στα χαρτιά», ωστόσο δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στην κατάληξη μιας κάποιου τύπου συμφωνίας «διάσωσης», χωρίς ωστόσο «μαξιμαλιστικές προσδοκίες».
Πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας από τον χώρο των τροφίμων δηλώνει: «Επειδή πλέον έχω βάσιμους λόγους να μην εμπιστεύομαι το management της εταιρείας, δεν θα έστελνα εκ νέου εμπόρευμα στην αλυσίδα, αν δεν αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα. Να φύγει αυτή η διοίκηση και όσον αφορά στα υπόλοιπα, θα τα συζητήσουμε και κάπου θα τα συμφωνήσουμε».
Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας τροφίμων υποστηρίζει: «Όλα, όπως καταλαβαίνετε, είναι θέμα φερεγγυότητας. Από τη στιγμή που ακούμε για διακανονισμούς παλαιών πιστώσεων για πάνω από δέκα χρόνια και για κουρέματα από 40% έως 70%, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως θα παραδώσουμε μόνο αν πληρωθούμε τοις μετρητοίς.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει και μια άλλη λύση: Να αναλάβει για παράδειγμα την τροφοδοσία και φυσικά το ρίσκο των νέων παραγγελιών ο Σκλαβενίτης, ή έστω κάποιος άλλος παράγοντας της αγοράς που να τον εμπιστευόμαστε. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν βλέπω κάποια λύση στο πρόβλημα που μου θέσατε».
Γνωστός παράγοντας του λιανεμπορίου σημειώνει: «Χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια δικαστική απόφαση, προκειμένου ένας προμηθευτής να αρχίσει να παραδίδει και πάλι εμπόρευμα, που είναι η διασφάλιση πως έχουμε μπει σε μια σταθερή και βιώσιμη κατάσταση. Δεν αρκούν κάποιες επιστολές καλής θέλησης, αλλά ουσιαστικές συμφωνίες και κυρίως η δεσμευτική συμβολή των τραπεζών».
Παράγοντες της αγοράς και στελέχη προμηθευτριών εταιριών κάνουν επίσης ευθέως λόγο για «συγκάλυψη» της υπόθεσης Μαρινόπουλος, καθώς επιτρεπόταν στην εταιρία να αθετεί την υποχρέωσή της να δημοσιεύει ισολογισμούς, να ασκεί «εκβιασμούς» προς διάφορες κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας το μέγεθός της, αλλά και να κινείται αδιαφανώς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από τα ακίνητα της έως το ποια ποσά τελικώς διοχέτευαν οι μέτοχοί της στο ταμείο της εταιρίας στις κρίσιμες στιγμές. Όλα αυτά, υποστηρίζουν, θα πρέπει να διερευνηθούν αρμοδίως.
Εκπρόσωποι ξένων πολυεθνικών ομίλων αρνούνται να προβούν σε δηλώσεις ή να τοποθετηθούν επί του θέματος, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση της Μαρινόπουλος έχει «θορυβήσει» έντονα τους μητρικούς ομίλους τους. Ιδίως σε μια περίοδο όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πτώσης της ζήτησης ακόμη και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, το «κανόνι» της Μαρινόπουλος χαρακτηρίζεται ως σοβαρός «συστημικός κίνδυνος» και ως εκ τούτου, ζητείται «διαρκής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα», αλλά και «εξηγήσεις για την εμπορική πολιτική» των θυγατρικών έναντι της Μαρινόπουλος από τις μητρικές έδρες.