Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Δύσκολο να βρεθούν οι 200 βουλευτές

Η πρόταση του Ποταμιού είναι: «Ναι» στη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή, «ναι» στο σπάσιμο των μεγάλων εδρών, «ναι» στη μείωση (και όχι κατάργηση) των επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα, «ναι» στην ψήφο των ομογενών.

Θεοδωράκης: Δύσκολο να βρεθούν οι 200 βουλευτές

«Δύσκολο» χαρακτηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες κάλπες.

Αυτό ανέφερε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του συντάγματος.

Το Ποτάμι, όπως είπε, είναι το μόνο κόμμα που από το Δεκέμβρη κατέθεσε δημοσίως πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο. «Πολλά από αυτά ο πρωθυπουργός τα θεωρεί λογικά, ωστόσο έχει να υπηρετήσει και μια κομματική γραμμή, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης και μάλλον δεν υπάρχει τέτοιο».

Συνοπτικά η πρόταση του Ποταμιού είναι: «ναι» στη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή, «ναι» στο σπάσιμο των μεγάλων εδρών, «ναι» στη μείωση (και όχι κατάργηση) των επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα, «ναι» στην ψήφο των ομογενών.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε: «Είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσει αυτή η Βουλή τα άρθρα που θα ψηφίσει η επόμενη. Υπάρχει η διάθεση να συζητήσουμε. Δεν συμφωνήσαμε γιατί δεν ξέρουμε τις θέσεις της κυβέρνησης. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση και όχι ευκαιριακή».

Οι δύο άνδρες, όπως είπε, συζήτησαν «τα SOS του συντάγματος, 3 - 4 άρθρα. Προτεραιότητά μας είναι το θέμα της ανώτατης παιδείας και των μη κρατικών πανεπιστημίων και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένη πρόταση.

Να το αλλάξουμε το σύνταγμα, συμφωνούμε, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή των Ελλήνων στα πολύ σημαντικά, όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία κ.α».

Με αφορμή το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε εθνική γραμμή και σιγά σιγά να φύγει από πάνω μας η ρετσινιά ότι 'είμαστε ο ασθενής κρίκος της Ευρώπης'».

Νωρίτερα, κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα: «Σίγουρα πολλά πράγματα δεν πάνε καλά. Είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί οι ευθύνες δεν είναι μόνο μιας πλευράς. Πολλοί έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μια ο λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο. Πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα γιατί πιστεύω ότι δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμη. Αυτή είναι η άποψή μου γιατί το Brexit, το οποίο δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

To ραντεβού Τσίπρα-Λεβέντη

Σε καλό κλίμα και με εμφανή τα σημάδια σύγκλισης των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για τον εκλογικό νόμο, αλλά φυσικά και για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Πρώτη φορά είδα τόσο ώριμο τον Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης μετά τη συνάντηση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει η συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πάντως, έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Εν προκειμένω, «το bonus για το πρώτο κόμμα πρέπει να εξαλειφθεί. Τα bonus έφεραν την καταστροφή στο πολιτικό σύστημα, καθώς κάποιοι, για να κρατηθούν στην εξουσία, έκαναν ρουσφέτια», τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε, «οι περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν. Παρακάλεσα τον κ. Τσίπρα να μην επιμείνει για το θέμα των περιφερειών. Δεν πρέπει να σπάσουν, γιατί ένα κόμμα μέχρι 12%-15% δεν θα ξέρει σε ποιες έδρες θα βγάλει και εμείς οι αρχηγοί πρέπει να ξέρουμε τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί το όριο του 3% λόγω των μειονοτικών κομμάτων στη Θράκη», δήλωσε ο κ. Λεβέντης, που ζήτησε επίσης την κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. «Εκεί όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει, γιατί θα έχει επανάσταση από τους βουλευτές του», είπε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ το Σύνταγμα. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγεί από τον λαό, θα έχουμε δύο ισάξιες εξουσίες και θα έχουμε πολιτική εκτροπή». Το τωρινό σύστημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «είναι ό,τι πρέπει για να διοικεί τη χώρα ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Λεβέντης συμφώνησε με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v