Η πτώση της στερλίνας «καίει» το ελληνικό προϊόν

Από τις ισοτιμίες, το πρώτο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές. Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα στη Βρετανία μετά την κατάρρευση της στερλίνας. Κίνδυνος για το εμπορικό ισοζύγιο, φόβοι για νέους δασμούς και επιπτώσεις στον τουρισμό. Τα «καμπανάκια» ΠΣΕ και ΣΕΤΕ.

Η πτώση της στερλίνας «καίει» το ελληνικό προϊόν

Άμεση επίπτωση στις εμπορικές συναλλαγές φέρνει η ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, μετά το Brexit, γεγονός που καθιστά ακριβότερο κάθε ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν και ασφαλώς το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Αν και οι παράγοντες της αγοράς συνομολογούν ότι είναι πολύ νωρίς για την αποτίμηση των συνεπειών της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη συνακόλουθη επιρροή της για την Ελλάδα, εν τούτοις στέκονται στο άμεσο και ορατό γεγονός της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αναδεικνύουν επίσης ως μείζον ζήτημα τη νέα πολιτική αναταραχή στους κόλπους της Ευρώπης, την οποία αναγνωρίζουν ως έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας «που δεν είχε ανάγκη» η ελληνική οικονομία.

Η Βρετανία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο για τη χώρα καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα, με επενδεδυμένα 3,838 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τη δεκαετία 2005-2015. Το εξωτερικό εμπόριο είναι σχεδόν ισοσκελισμένο καθώς η συνολική αξία εξαγωγών το 2015 ήταν 1,1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών 1,2 δισ. ευρώ. Είναι η 7η μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ενώ αντίστοιχα αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η πρώτη προφανής επίπτωση είναι ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα καταστήσει ακριβότερο το ελληνικό προϊόν και φθηνότερο το βρετανικό, διαταράσσοντας την ισορροπία των ισοσκελισμένων εμπορικών σχέσεων. Ο ΠΣΕ θέτει επίσης ως θέμα την πιθανότητα επιβολής δασμών στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας, αν και στελέχη του εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι ορατή προς το παρόν. Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντή, πιθανότατα θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο εμπορικών σχέσεων που ακολουθεί η Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν.

Πέραν των εξαγωγών ωστόσο, ανησυχία επικρατεί στον εγχώριο τουριστικό κλάδο, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης δήλωσε πως οι συνέπειες του Brexit θα είναι «καταλυτικές και απρόβλεπτες για τον ελληνικό τουρισμό». Σημειώνεται ότι η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους πελάτες του ελληνικού τουρισμού. Το 2015 καταγράφηκαν 2,5 εκατομμύρια αφίξεις από τη Βρετανία, αυξημένες κατά 14,7% έναντι του 2014, και αποτέλεσαν το 10% της συνολικής τουριστικής κίνησης το 2015.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ανατροπής δεδομένων, αναταραχή επικρατεί και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν εταιρική παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστρόφως βρετανικοί όμιλοι διαθέτουν παρουσία στη χώρα. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, θυγατρικής του ομίλου Dixon's στην Ελλάδα, κ. Αθανασόπουλος, αντέδρασε και μιλώντας στο Εuro2day.gr δήλωσε πως το Βrexit δεν διακυβεύει «απολύτως τίποτα» για τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Είμαστε απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενοι και πραγματοποιούμε μόνοι μας αγορές, οπότε δεν επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία της επιχείρησης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v