Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογικός νόμος: Δύσκολη εξίσωση για τους 200

Τα συμπεράσματα από τα χθεσινά ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί το τοπίο σε επίπεδο αριθμών παραμένει θολό. Οι διαφορετικές ερμηνείες των δεδομένων από τα κομματικά επιτελεία. Σήμερα οι συναντήσεις με Λεβέντη και Θεοδωράκη.

Εκλογικός νόμος: Δύσκολη εξίσωση για τους 200

Δύσκολα επιλύσιμη εξακολουθεί να δείχνει η εξίσωση που θα οδηγήσει στους 200 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν θετικά τις όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου αυτές να ισχύσουν από τις επόμενες κάλπες. Οι χθεσινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα δεν ξεκαθάρισαν το σκηνικό και ενώ απομένουν τα δύο τελευταία ραντεβού του πρωθυπουργού σήμερα, με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι απόψεις διίστανται, με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί ότι ο στόχος είναι εφικτός καθώς «η φιλοσοφία του αναλογικότερου συστήματος σε γενικές γραμμές συνάδει με τις θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης», αλλά και με τη ΝΔ στον αντίποδα να θεωρεί ανέφικτο τον αριθμό των 200 βουλευτών που ψάχνει η κυβέρνηση.

Το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό, με αρκετές παραμέτρους να συμβάλλουν σε αυτό, όπως:

-Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, αλλά έδωσε ένα γενικό περίγραμμα στους συνομιλητές του από τους οποίους ζήτησε να ακούσει τις προτάσεις τους.

-Η ύπαρξη πέντε σημείων προς συζήτηση, στο σύνολο των οποίων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να τα βρουν τα κόμματα, με τις διαφωνίες να έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιοποιούνται. Πρόκειται για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου, το όριο εισόδου στη Βουλή, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την ψήφο στην ηλικία των 17 ετών και την ψήφο των ομογενών.

διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από την οποία ξεκινούν τα κόμματα και η δυσκολία συμβιβασμού που επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία κάποια από αυτά, όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

-Η άγνωστη μέχρι στιγμής στάση που θα κρατήσουν οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Νικολόπουλος, Παναγούλης, Γρηγοράκος, Θεοχάρης), η ψήφος των οποίων ενδέχεται να είναι σημαντική.

Η ΝΔ και το ΚΚΕ δείχνουν να απέχουν πολύ από τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να απαντήσει όταν έχει συγκεκριμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον έχει βάλει στο στόχαστρό του την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Ο Βασίλης Λεβέντης, σε κάθε ευκαιρία, τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, με κατάργηση του μπόνους και διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον λάβει το 40% των ψήφων και 15 εδρών εάν πάρει 30%, διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή, «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και εκλογή πέντε ομογενών βουλευτών.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή, παρόλο που δεν έχει κληθεί στις συζητήσεις, ίσως έχει αξία να σημειωθεί η θέση της για τον εκλογικό νόμο, που περικλείεται στο τρίπτυχο: απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και παραμονή του ορίου εισόδου στη Βουλή (3%) για εθνικούς λόγους.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο», αισιοδοξούν πως οι όποιες διαφωνίες θα καμφθούν, δεδομένου ότι σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μπορεί να προκύψουν και εσωκομματικές αντιδράσεις, εφόσον καταψηφιστεί από τις ηγεσίες τους μία πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Ακόμα πάντως και να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απομονωμένο, ως τον μόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς που επιμένει στην ενισχυμένη αναλογική και τη διατήρηση των 50 επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα.

Αντίθετα, στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εκ μέρους της κυβέρνησης και επιμένουν στην ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων που μόνο η ενισχυμένη αναλογική μπορεί να εξασφαλίσει. Παράλληλα, κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συνδυαστούν με μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. Του «πέταξε μάλιστα το γάντι», τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη Βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα Βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v