Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει το παζάρι για τον εκλογικό νόμο

Σήμερα τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με Μητσοτάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα. Ποιες οι θέσεις των τριών και ποιες οι εναλλακτικές του πρωθυπουργού. Σε ποια κόμματα «επενδύει» για συμμαχίες το Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχίζει το παζάρι για τον εκλογικό νόμο

Την εξίσωση που μπορεί να οδηγήσει σε μια στοιχειώδη συνεννόηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου «προς το αναλογικότερον» θα επιχειρήσει να επιλύσει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, στα τετ α τετ που έχουν προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Και αν κατά το προχθεσινό ραντεβού του με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο προσδιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί στις συναντήσεις αυτές, ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένες αποφάσεις, προσώρας, δεν φαίνεται να έχει λάβει. Και αυτό διότι θέλει να ακούσει και τις θέσεις των συνομιλητών του, να ανταλλαχθούν απόψεις και στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο, το ζήτημα να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έχει προαναγγείλει την αρνητική του στάση για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή αυτή, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί και δη η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν εφικτό τον στόχο των 200 απαιτούμενων βουλευτών για να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με πιο πιθανούς «συμμάχους» εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων. Αντίθετα, πιο δύσκολη βλέπουν τη συνεννόηση -εκτός από τη ΝΔ- και με το Ποτάμι αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο κατά κάποιους επέχει ρυθμιστικό ρόλο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Και αυτό μολονότι ο αριθμός των αναγκαίων βουλευτών μπορεί να συμπληρωθεί και με αυτούς της Χρυσής Αυγής, κάτι όμως που στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

Αναλογικότερος νόμος

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει στα πέντε ραντεβού την πρόθεσή του να κάνει αναλογικότερο τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, έχοντας πάντως στη διαπραγματευτική του ατζέντα διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Δεδομένη είναι η βούλησή του για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ όσον αφορά τις επιπλέον έδρες (μπόνους) για το πρώτο κόμμα, στις σκέψεις του είναι είτε η μείωσή τους (από 50 που είναι σήμερα), είτε η κατάργησή τους. Επίσης, θα δίνονται κίνητρα για συνασπισμούς κομμάτων, ενώ δύο είναι οι επιλογές στο θέμα του ορίου εισόδου στη Βουλή: η πρώτη και πιο πιθανή (λόγω και της απαίτησης των ΑΝΕΛ) είναι η διατήρηση του 3% και η δεύτερη να μειωθεί κατά περίπου μισή μονάδα, στο 2,5%.

Πρώτος το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει στο πάγιο αίτημα του κόμματός του για «απλή και άδολη» αναλογική, χωρίς πλαφόν εισόδου στη Βουλή, ενώ διαφωνεί και με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Στις αρχικές του δηλώσεις σημείωσε ότι δεν βλέπει φως σε ότι αφορά τη συναίνεση.

Το τρίπτυχο

Θα ακολουθήσει χρονικά η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως λέει, θα προσέλθει βασικά για να ακούσει τον πρωθυπουργό και λιγότερο να μιλήσει η ίδια. Ωστόσο, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες και περικλείονται στο τρίπτυχο «απλή αναλογική, κατώφλι εισόδου στη Βουλή το 3% και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών». Προτάσεις που θα μπορούσαν να συμπέσουν με την κυβερνητική πρόταση.

Παράλληλα, επειδή τάσσεται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, δεν απορρίπτει την ενίσχυση ενός κόμματος -όταν είναι πρώτο και πάρει πάνω από 40% ή 42%- μ' ένα μπόνους, μικρότερο πάντως των 50 εδρών. Ανεξάρτητα ωστόσο από αυτό καθαυτό το εκλογικό σύστημα, όπως υποστηρίζει η κ. Γεννηματά, «αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα είναι πού πηγαίνει η χώρα μας. Βασική προϋπόθεση είναι ν' ακούσω τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Γιατί δεν έχουμε εικόνα αυτή τη στιγμή των προθέσεών τους. Έχουμε απλώς συζήτηση για να μη συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα».

«Να αποπροσανατολίσει»

Το τρίτο και τελευταίο χρονικά ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι το απόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως καταγγέλλει η Συγγρού, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ωστόσο «δεν θα το καταφέρει». Σταθερή θέση της ΝΔ είναι ότι η μόνη λύση για τον τόπο είναι οι εκλογές, κάτι που θα επαναλάβει ο πρόεδρος του κόμματος στον πρωθυπουργό, απαιτώντας μάλιστα η διαδικασία να διεξαχθεί με τον ίδιο εκλογικό νόμο όπως τις δύο τελευταίες εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα το θυμήθηκε; Όταν του το θέσαμε τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε. Προφανώς τώρα θέλει να αποπροσανατολίσει για όλα αυτά που έρχονται, ενώ βλέπει και τη δική του επικείμενη εκλογική ήττα και κοιτάζει να την κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη», σχολιάζει γαλάζια κομματική πηγή. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο είναι ότι θα πρέπει να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση για την «απαραίτητη» συνταγματική αναθεώρηση.

Αύριο στο πρωθυπουργικό γραφείο θα μεταβούν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, ενώ, όπως συνηθίζεται, δεν προσκλήθηκε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v