Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Τσίπρα και Μητσοτάκη προς Γιούνκερ - βιομηχάνους

Η ρητορική και τα επιχειρήματα, λίγες ώρες πριν από το ραντεβού τους για τον εκλογικό νόμο. Το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς δανειστές και κοινωνικούς εταίρους. Η έντονη κριτική του προέδρου της ΝΔ προς επιχειρηματίες και οι προτάσεις για «άλλη πορεία».

Τα μηνύματα Τσίπρα και Μητσοτάκη προς Γιούνκερ - βιομηχάνους

Τα αφηγήματά τους για την Ελλάδα της επόμενης μέρας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν χθες, ενώπιον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των βιομηχάνων (ΣΕΒ), οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ώρα που η κατάσταση στη χώρα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ και η συναίνεση αποτελεί το ζητούμενο, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησαν ο καθένας από την πλευρά του να αναδείξει ότι αποτελεί τη... λύση στο πρόβλημα: ο πρώτος, υποστηρίζοντας πως οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και τα δύσκολα πέρασαν, ενώ ο δεύτερος, καταγγέλλοντας ότι η σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, με τη ΝΔ να είναι η εναλλακτική πρόταση που χρειάζεται ο τόπος.

Και αυτά, λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του συντάγματος. Ωστόσο το κλίμα πόλωσης -όπως διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες- για μία ακόμη φορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης. Οι δύο αρχηγοί σήμερα θα επιχειρήσουν να πείσουν για τις θέσεις τους σε διαφορετικά «γήπεδα», ο μεν Αλέξης Τσίπρας στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ από το βήμα του Economist. Τα μηνύματά τους πάντως ήδη φρόντισαν να τα εκπέμψουν με σαφήνεια και χθες:

«Σήμα» στις επενδύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας στόχευσε τόσο προς τους δανειστές όσο και εντός των συνόρων, προς τους κοινωνικούς εταίρους. «Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ενόψει και της β' αξιολόγησης που έρχεται το φθινόπωρο, διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι «δεν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων». Αφορμή, «διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο».

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κατά τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης», στην οποία πάντως θα πρέπει να συμβάλλουν, όπως είπε, και οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό, τους κάλεσε να επενδύσουν για να δώσουν «σήμα» και στις ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά. Τους απηύθυνε εν προκειμένω πρόσκληση για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Ιδιαίτερη αναφορά ο πρωθυπουργός έκανε στην αναγκαία ρύθμιση του χρέους, που «θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποκτήσει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», προκειμένου να μειωθεί και το ρίσκο της χώρας.

Αξιοπιστία και ρευστότητα

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις του περί Νέας Συμφωνίας μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, με κεντρικό άξονα τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4% για την επόμενη πενταετία και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% αντί του 3,5%. Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν λιγότεροι φόροι, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, πάταξη της γραφειοκρατίας και μικρότερες δαπάνες, κάτι που θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και της ρευστότητας της αγοράς. Τις θέσεις αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ τις έθεσε εκ νέου στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τετ α τετ που είχαν, με τους δύο να ανανεώνουν το ραντεβού τους την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Από τα αξιοσημείωτα ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε επιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά και όσους συμπορεύτηκαν με τον «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό» και «συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για τη συνολική ευρωστία της αγοράς». Το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «είναι κατά βάση κοινό. Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημιές», σημείωσε, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v