Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «εκμυστηρεύτηκαν» οι τραπεζίτες στην Goldman Sachs

«Κλειδί» τα κόκκινα δάνεια για την ανάκαμψη, τόνισαν Έλληνες τραπεζίτες μιλώντας σε αναλυτές του οίκου. Θα χρειαστεί χρόνος και σωστή ισορροπία. Σταδιακή η ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Τι «εκμυστηρεύτηκαν» οι τραπεζίτες στην Goldman Sachs

Συζήτηση με Ελληνες τραπεζίτες είχε η Goldman Sachs, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Όπως υποστήριξαν:

* Το μεσοπρόθεσμο outlook εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα. Οι τραπεζίτες επανέλαβαν την προσδοκία τους για κερδοφορία το 2016, ωστόσο η περαιτέρω βελτίωσή της πιθανότατα θα είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα. Τα «κλειδιά» για καλύτερες προσδοκίες στον τραπεζικό κλάδο είναι η αντιστροφή της εκροής καταθέσεων, η άρση των capital controls και από θεσμικής πλευράς η αποκατάσταση του waiver.

* Οι βάσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (NPLs) έχουν τεθεί, ωστόσο οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι θα απαιτηθεί χρόνος. Κάποιοι συμμετέχοντες μάλιστα υποστήριξαν ότι για να γίνει γρηγορότερη και καλύτερη η διαδικασία απαιτούνται περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο σε ό,τι αφορά στα δάνεια καταναλωτών όσο και τα εταιρικά. Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες διαχείρισης αναμένεται να είναι έτοιμες το 2017.

* Οι στόχοι για τα NPLs δεν είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιχειρησιακή πραγματικότητα. Οι Έλληνες τραπεζίτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχει μια «ισορροπία» (trade off) μεταξύ της μεγιστοποίησης της αξίας ανάκτησης και της ταχύτητας της εκκαθάρισης των ισολογισμών, όταν τίθενται οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια, με το τελευταίο πιθανόν να ενισχύει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι πρόσφεραν μερικές «εκπλήξεις» καθώς συνέχισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να επωφελείται από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και τις χαμηλότερες απώλειες από δάνεια. Ωστόσο οι καταθέσεις μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο και η εικόνα του ενεργητικού (asset quality) είναι μικτή:

1) Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης τροφοδοτείται από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA. Περαιτέρω όφελος θα δημιουργήσει η επαναφορά του waiver.

2) Η Alpha Bank και η Πειραιώς είδαν τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 500 εκατ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη Eurobank καταγράφεται σταθεροποίηση. Οι τράπεζες περιμένουν αύξηση των καταθέσεων από το β’ εξάμηνο.

3) Οι απώλειες από τα δάνεια μετριάστηκαν, αν και σύμφωνα με την Goldman Sachs η εικόνα διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα. Η Πειραιώς είχε αρνητικό σχηματισμό νέων NPLs, ενώ ήταν θετικός για την Alpha Bank και τη Eurobank. Η Πειραιώς αναμένει αρνητικό σχηματισμό NPLs ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2016, ενώ η Αlpha Bank και η Eurobank σταθεροποίηση.

4) Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η προτίμηση του οίκου είναι η Αlpha Bank, στην οποία δίνεται σύσταση «αγοράς». Όπως επισημαίνεται, η τράπεζα παραμένει η μόνη που δεν έχει καμία μορφή κρατικής βοήθειας. Η Goldman Sachs παραμένει «ουδέτερη» για Eurobank και Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v