Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο γραμμές στη ΝΔ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος, η Ντόρα και ο... Αβραμόπουλος. Πώς εμπλέκεται στο θέμα ο «ανώτατος πολιτειακός άρχοντας» Προκόπης Παυλόπουλος. Η πατρότητα της πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση του συντάγματος και ο εκλογικός νόμος.

Οι δύο γραμμές στη ΝΔ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Νέα διάσταση απόψεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών παρατηρείται στη ΝΔ. Μετά τις δύο διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη στάση του κόμματος στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο, νέο θέμα προκύπτει με αφορμή αυτή τη φορά την επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό: «Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από τον λαό», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, όμως «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», ήδη δύο κορυφαία στελέχη της παράταξης κινήθηκαν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος και μάλιστα δημοσίως.

Αρχικά, η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της χθες το πρωί στο twitter, σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό».

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος επίτροπος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με άρθρο του (Καθημερινή) υπενθύμιζε την πρόταση που είχε διατυπώσει προ πενταετίας: «Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, με προφανή αποδέκτη του μηνύματός του τον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ στη Συγγρού.

Αν σε αυτές τις δύο παρεμβάσεις προσθέσουμε και την πρόταση του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, ότι εφόσον δεν προκύπτει από τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή εκλογή Προέδρου, τότε να γίνεται απευθείας από τον λαό, τότε εύκολα αντιληπτό γίνεται ότι στη ΝΔ υπάρχουν δύο γραμμές για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο άμεσα θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει.

Επισήμως πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει πως οι όποιες απόψεις και θέσεις -ακόμα και του προέδρου- δεν είναι τελεσίδικες, καθώς θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και στη συνέχεια θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται»

Την ίδια ώρα, βλέποντας τη συγκυβέρνηση να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να αξιοποιήσει υπέρ της τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΝΔ διεκδικεί την πατρότητα της πρωτοβουλίας και διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά σύρεται πίσω από αυτήν: «Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης, αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες», σημειώνει η Συγγρού.

Αυτό το ζήτημα, συνεχίσουν οι ίδιες κομματικές πηγές, «είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος σιωπούσε επί μήνες γι' αυτό το θέμα. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Όσον αφορά στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδουν την κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το θέμα σε σκοπιμότητες και επαναλαμβάνουν ότι τάσσονται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, με διατήρηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, προκειμένου να είναι ευκολότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v