Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη της Eurobank για την κυπριακή οικονομία

Η είσοδός της Κύπρου στην Ευρωζώνη αναμένεται να σταθεροποιήσει το μακροοικονομικό περιβάλλον και να ανοίξει μια σειρά από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο, τονίζεται σε μελέτη της Eurobank για την κυπριακή οικονομία.

Μελέτη της Eurobank για την κυπριακή οικονομία
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, στην οποία προΐσταται ο Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξέδωσε σήμερα το ένατο τεύχος του δεύτερου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές.

Το τεύχος αποτελεί ειδικό αφιέρωμα στην Οικονομία της Κύπρου. Παρουσιάζονται οι περιλήψεις τεσσάρων εκτενέστερων άρθρων στην Αγγλική, τα οποία αναλύουν διαφορετικές πλευρές της οικονομίας της Κύπρου.

Η Κύπρος είναι μια χώρα με βιοτικό επίπεδο στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ-27, στην οποία κυριαρχούν ο εξωτερικός τομέας και η επιχειρηματική πρωτοβουλία. Μετά την επιτυχή είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάϊο του 2004, η Κύπρος θα γίνει μέλος και της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2008, γεγονός που θα καταστήσει ακόμα πιο στέρεα την ένωσή της με την Ευρώπη.

Η είσοδός της στην Ευρωζώνη αναμένεται να σταθεροποιήσει το μακροοικονομικό περιβάλλον και να ανοίξει μια σειρά από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο. Συγχρόνως, η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ή, πιο μακροπρόθεσμα, την πίεση στα δημοσιονομικά μεγέθη από τη γήρανση του πληθυσμού.

Στο πρώτο άρθρο με τίτλο: ”Επισκόπηση της Κυπριακής Οικονομίας”, οι συγγραφείς Ιωάννης Γκιώνης και Ευάγγελος Γεωργόπουλος περιγράφουν τα κύρια χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας και τονίζουν το διπλασιασμό των ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, καθώς και το καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Επιχειρηματολογούν ότι ο τραπεζικός τομέας έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ παρατηρούν τον κρίσιμο ρόλο του κατασκευαστικού κλάδου και τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων. Οι συγγραφείς δίνουν έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, ενώ προβληματίζονται για την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Στο δεύτερο άρθρο, με τίτλο: ”Κυπριακή Οικονομία και Ευρώ” ο συγγραφέας Μανώλης Δαβραδάκης παρουσιάζει τα αποτελέσματα μια λεπτομερούς οικονομετρικής ανάλυσης για τη σημασία του ευρώ. Ο κ. Δαβραδάκης ισχυρίζεται ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη είναι ένταξη σε μια ”Βέλτιστη Νομισματική Περιοχή” και συνεπώς αποτελεί μια ορθή οικονομική επιλογή. Με άλλα λόγια, η Κύπρος δεν χάνει βαθμούς ελευθερίας με το να δεθεί στο άρμα της κοινής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ απεναντίας κερδίζει αξιοπιστία και σταθερότητα.

Ο κ. Δαβραδάκης, επίσης, παρουσιάζει στατιστικές εκτιμήσεις ότι η είσοδος στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξήσει το εμπόριο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης κατά περίπου 50%. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής ανάλυσης του άρθρου δίνουν μια πραγματικά αισιόδοξη εικόνα για τη μελλοντική πορεία της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

Στο τρίτο άρθρο με τίτλο: ”Κύπρος: Επιχειρηματικό Περιβάλλον & Ανταγωνιστικότητα” ο συγγραφέας Θεοδόσιος Σαμπανιώτης επιχειρηματολογεί ότι η Κύπρος προσφέρει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλή φορολογία, μικρή γραφειοκρατία και άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Όμως, η Κύπρος δεν έχει υψηλή βαθμολογία στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της μεγεθύνεται.

Με δεδομένους τους περιορισμούς από την άνοδο του μοναδιαίου κόστους εργασίας, ο κ. Σαμπανιώτης προτείνει ότι η πορεία προς μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα περνάει μέσα από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Τέλος, στο τέταρτο άρθρο με τίτλο: ”Η Πορεία του Τουρισμού στην Κύπρο” ο συγγραφέας Κώστας Βορλόου παρουσιάζει μια συνολική εικόνα του τουριστικού τομέα στην Κύπρο, ενός τομέα που αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης για δεκαετίες. Ο κ. Βορλόου υπογραμμίζει ότι ο κυπριακός τουριστικός τομέας έχει ωριμάσει και αντιμετωπίζει πολλούς ανταγωνιστές, αφού το πακέτο ”Ήλιος και Θάλασσα” προσφέρεται πλέον από πολλές μεσογειακές χώρες. Η Κύπρος μπορεί εύκολα να χάσει μερίδιο στη μεσογειακή τουριστική αγορά αν δεν διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν της, επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και επενδύσει σε υποδομές και την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v