Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση άμυνας η ΝΔ για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Πώς ερμηνεύει η Συγγρού τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. «Τολμηρή συνταγματική αλλαγή» ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιες οι προτάσεις του για το εκλογικό σύστημα και οι προτεραιότητές του για την αναθεώρηση.

Σε θέση άμυνας η ΝΔ για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Με καχυποψία και μεγάλη επιφύλαξη παρακολουθούν στη ΝΔ τις κυβερνητικές διαρροές αλλά και επίσημες δηλώσεις περί επικείμενων αλλαγών στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο. Η Συγγρού εκτιμά ότι η όλη κουβέντα καταρχήν άνοιξε από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα βαριά μέτρα που ψηφίστηκαν και αρχίζουν ήδη να εφαρμόζονται, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο του περιορισμού της σχετικής συζήτησης μόνο στον εκλογικό νόμο, ένεκα κομματικών τακτικισμών του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, το γεγονός ότι το κόμμα του ήταν αυτό που πρώτο άνοιξε τη συζήτηση «για μια τολμηρή μεταρρύθμιση του Συντάγματος», υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή συνταγματική αλλαγή και ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα. Να αφορά, όπως εξηγεί, συνολικά τον καταστατικό χάρτη της χώρας, κάτι που αναμένεται να επισημάνει και σήμερα, σε προγραμματισμένη σύσκεψη για το ζήτημα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί απόλυτα με την απλή αναλογική, καθώς, όπως υποστηρίζει, η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές κυβερνήσεις. Αντίθετα, αντιπροτείνει την ενισχυμένη αναλογική πιστεύοντας πως κόμματα τα οποία ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα μπορούν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ ξεκαθαρίζει τη ίδια ώρα πως δεν μπορεί να γίνεται προαναγγελία για τα κόμματα ή τους σχηματισμούς με τους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν συνεργασίες την επομένη των εκλογών.

«Τα έκανε και ο Κουτσόγιωργας»

Κατά τον ίδιο, το θέμα άνοιξε από την κυβέρνηση «επειδή κάποιοι βλέπουν ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το 1988-1989. Όταν άλλαξε τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο και στέρησε από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές και χρειάστηκαν 3 εκλογές για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με μία έδρα διαφορά», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι η συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια να συζητηθεί και ο εκλογικός νόμος. Στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων έχει πέσει μια σειρά προτάσεων οι οποίες τελούν υπό επεξεργασία, με τις τελικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προγραμματίζονται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

Ανάμεσα στις άλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να προκρίνει την πενταετή θητεία της Βουλής (αντί της τετραετούς που είναι σήμερα), την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, τη διατήρηση της εκλογής αυτού από τη Βουλή, την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών. Επίσης, τη δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, την αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας, την ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών, την κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης και την κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v