Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονοπάτι... συνεννόησης αναζητά η Κεντροαριστερά

Η «χρυσή» τομή για τη σύσταση ενός νέου ισχυρού πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οι «υψηλές» παρουσίες στο Γκάζι, ο ρόλος του Κ. Σημίτη και η θέση του Γ. Παπανδρέου. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται το πόρισμα της Επιτροπής.

Μονοπάτι... συνεννόησης αναζητά η Κεντροαριστερά

Οι δυσκολίες είναι αδιαμφισβήτητες, ωστόσο οι δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού χώρου της κεντροαριστεράς εξακολουθούν να αναζητούν κοινό τόπο συνεννόησης.

Σε αναμονή του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές συνεργασίες που υπολογίζεται να ανακοινωθεί τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, οι προσπάθειες σύγκλισης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τη σημερινή μέρα κομβική.

Αφορμή, η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής που θα γίνει το απόγευμα στο Γκάζι, παρουσία των επικεφαλής τεσσάρων από τα κόμματα που συμμετέχουν στη συζήτηση: της Φώφης Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, του Σταύρου Θεοδωράκη από το ΠΟΤΑΜΙ, του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ και του Θόδωρου Σκυλακάκη της Δράσης.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να βρεθεί η «χρυσή» τομή και να συσταθεί ένας νέος ισχυρός πόλος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Οπότε, εκ των πραγμάτων, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα κρας τεστ για τη συνέχεια, με τα επεισόδια πάντως να προβλέπονται αρκετά ακόμα.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην Τεχνόπολη θα παραστούν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Σπύρος Λυκούδης από τους ΜΕΤΑρυθμιστές και ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ τη δική της σημασία έχει και η λίστα των ομιλητών (Ν. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης, Ξ. Κοντιάδης, Κανελλόπουλος, Δ. Τσιόδρας). «Πρόκειται για εκπροσώπους της όλης... Κεντροαριστεράς», σχολιάζει υπέρμαχος της συγκεκριμένης προσπάθειας, μολονότι θα απουσιάζουν δύο πρόσωπα που επέχουν ξεχωριστό ρόλο στον χώρο, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης.

Ρόλο συμβούλου

Ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πρόσφατα ότι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, εφόσον δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ο κ. Σημίτης έχει αποδεχθεί τον ρόλο του «συμβούλου» στον υπό εξέλιξη διάλογο, αν και κάποιοι τον προτείνουν ως μεταβατική λύση για την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να έχει τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι εξακολουθούν να ψάχνονται και να συμφωνούν πως οι επόμενες μέρες θα είναι σημαντικές για τις όποιες εξελίξεις.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε την αυτοτέλεια των κομμάτων σε ενδεχόμενη συνεργασία και όχι τη δημιουργία νέου κόμματος, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε μια χαλαρή «συνομοσπονδία» κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει ότι «όσες προσπάθειες και να γίνουν, αν δεν υπάρχει σαφές πολιτικό πλαίσιο και αρχές, θα αποτυγχάνουν», προτείνοντας μια συμφωνία «σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας, και μετά όλοι και όλα από τη βάση».

Το πόρισμα της Επιτροπής εκτιμάται ότι θα προσδιορίσει την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών για σύμπλευση των δυνάμεων του χώρου, το προγραμματικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση των βασικών αξόνων και αξιών, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό τα κόμματα.

Το μεγάλο πρόβλημα, λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι εάν όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα υπάρξει στη συνέχεια η αποφασιστική και ταχεία πολιτική βούληση προκειμένου να συσπειρωθεί ο χώρος.

Και αυτό, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέρμαχος και αυτός του μεταρρυθμιστικού κέντρου, καιροφυλακτεί και ετοιμάζει τις δικές του προτάσεις για πιθανές συνεργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v