Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με ζητούμενο τις... επενδύσεις

Βρυξέλλες, Ισραήλ και Λονδίνο οι επόμενοι σταθμοί του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Οι στόχοι των ραντεβού, τα επιχειρήματα και η ρητορική. Συνεχίζονται οι εσωκομματικοί «μετασεισμοί» της αποχώρησης από τη Βουλή.

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με ζητούμενο τις... επενδύσεις

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναγκαία και επείγουσα διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις με σκοπό την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ρητορικής του στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και στις συναντήσεις του με διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Το επανέλαβε και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και αναμένεται να το έχει ψηλά στην ατζέντα του και στις επόμενες επισκέψεις του στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ στα τέλη του μήνα θα βρεθεί δυο φορές στις Βρυξέλλες, ενώ στις αρχές Ιουλίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά και το Λονδίνο όπου είναι καλεσμένος διεθνών επενδυτών. Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, βρίσκεται η επίσκεψή του στη Μόσχα (όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει), ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τετ α τετ με τον «ισχυρό άνδρα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στην προσπάθεια δημιουργίας πρωθυπουργικού προφίλ και ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους εταίρους, με φόντο ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εμφανιστεί ως ο γνήσιος εκφραστής της πολιτικής των δομημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ύφεση, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως υποστηρίζει, «δεν μπορεί να τις κάνει αφού δεν τις πιστεύει».

Για να αναστηλωθεί η οικονομία, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρειάζονται 100 δισ νέες επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια και προτάσσουν την ανάγκη για διαμόρφωση ενός νέου πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και μικρότερη φορολογία. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η αύξηση των επενδύσεων μέσα σε μία πενταετία, από το σημερινό 11% του ΑΕΠ , στο 20% που είναι που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, «αρκεί να γίνουν αυτά που πρέπει». Η ελληνική οικονομία, όπως διαμηνύει, έχει σήμερα πολλούς κλάδους με ουσιαστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπάρχουν διαθέσιμα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαντικά ανενεργά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές προτάσεις.

Ανάπτυξη και πλεόνασμα

Στις νέες διεθνείς επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει και πάλι την ανάγκη ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που θα συμβάλλει στο να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης 4% για την επόμενη πενταετία, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,0%, με μειωμένη φορολογία και στοχευμένες κρατικές δαπάνες.

Είναι, λένε στη Συγγρού, το «κλειδί της λύσης στο πρόβλημα», κάτι που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να τόνισε στις δύο πρόσφατες συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Η πολιτική αυτή, υποστηρίζουν στην ΝΔ, συνιστάται όχι μόνο από τους ευρωπαίους συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες, αλλά από όλους όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση της οικονομίας και θέλουν να δουν την κατάσταση με ρεαλισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας (πιθανό επόμενο πρόεδρο της χώρας) Μανουέλ Μακρόν. Παρά το γεγονός, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι Μητσοτάκης και Μακρόν προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές οικογένειες (κεντροδεξιός ο ένας και σοσιαλδημοκράτης ο άλλος) «τους συνδέει η κοινή προσέγγιση για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των χωρών τους, αλλά και συνολικά της Ευρώπης», κάτι που αποτυπώθηκε στο πρόσφατο τετ α τετ που είχαν στο Παρίσι.

Εύλογα ερωτήματα

Την ίδια ώρα, σε εσωκομματικό επίπεδο, εξακολουθεί να συζητείται και να διχάζει τα γαλάζια στελέχη η απόφαση για αποχώρηση από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις offshore εταιρίες. Στις μέχρι τώρα διαφοροποιήσεις από τον Γιάννη Τραγάκη και τον Νικήτα Κακλαμάνη, προστέθηκαν και δύο θεσμικά πρόσωπα, κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Επισήμως πάντως η ΝΔ επιμένει για την ορθότητα της συγκεκριμένης κίνησης και την αποχώρηση «από το θέατρο σκιών της Κυβέρνησης για να μη συμμετέχει στο πρωτοφανές αυτό πλυντήριο της παρέας του Μαξίμου». Η τροπολογία, κατά την ίδια πηγή, είναι «προδήλως αντισυνταγματική και αντι-ενωσιακή, δαιμονοποιώντας την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων». Όπως και να' χει, οι μουρμούρες ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος παραμένουν, καθώς -υποστηρίζουν- «κάναμε ένα ανέλπιστο δώρο στην παραπαίουσα κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v