Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Στο 4,1% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2007

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρός και, λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αναμένεται αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας για το 2007 κατά 4,1%, αναφέρει η Eurobank στην τριμηνιαία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

EFG: Στο 4,1% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2007
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρός και, λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αναμένεται αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας για το 2007 κατά 4,1% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επισημαίνει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG στην νέα τριμηνιαία της έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στην έκθεση ”Macro Monitor: A Quarterly Economic Review of the Greek Economy”, εκτιμάται ότι η μικρή επιβράδυνση του (θετικού) ρυθμού ανάπτυξης της καταναλωτικής δαπάνης που παρατηρείται από την αρχή του έτους θα συνεχισθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2007 ενώ οι επενδύσεις θα αποτελέσουν για ακόμη μια χρονιά τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης παρά την σχετική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας. Σε πιo μεσοπρόθεσμη βάση, παραμένει θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5-4.0% τα επόμενα 3-4 έτη παρά την συνεχιζόμενη αρνητική συνεισφορά του εξωτερικού τομέα.

Σχετικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναμένει νέα σημαντική διεύρυνση του σχετικού ελλείμματος το τρέχον έτος σε επίπεδα 12,6% του ΑΕΠ από 11,1% του ΑΕΠ το 2006, λαμβάνοντας υπόψη τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. Το 50% περίπου της επιδείνωσης αυτής αναμένεται να προέρθει από τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων ενώ το ισοζύγιο αγορών/πωλήσεων πλοίων εκτιμάται ότι θα έχει επίσης αρνητική συμβολή της τάξης του 27% περίπου.

Το υπόλοιπο μέρος της διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα προέρθει από περαιτέρω επιδείνωση του ισοζυγίου εισοδημάτων ενώ θετική θα παραμείνει η συμβολή του ισοζυγίου υπηρεσιών, το πλεόνασμα του οποίου θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση το 2007, κυρίως λόγω των θετικών εξελίξεων στους τομείς τουρισμού και διεθνών μεταφορών (shipping services).

Όπως αναφέρει η έκθεση, ”έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η μεγάλη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παρατηρείται τα τελευταία έτη αποτελεί συνέπεια της αδυναμίας της εγχώριας αποταμίευσης να χρηματοδοτήσει τις όλο και αυξανόμενες επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας”.

Αντικατοπτρίζει επίσης σειρά παραγόντων κυκλικής αλλά και διαθρωτικής φύσης μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η συνεχιζόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η ανατίμηση της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με τα νομίσματα των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Αν και συμμετοχή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ εξασφαλίζει ουσιαστικά την άνετη χρηματοδότηση του εξωτερικού της χρέους, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του εξωτερικού τομέα – στο βαθμό που αυτή δεν συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας - υπονομεύει τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοτικές της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, μικρή επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) στο 3,0% περίπου αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του 2007 κατόπιν σημαντικής υποχώρησης του τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους λόγω θετικών επιδράσεων βάσης, επιβράδυνσης του εισαγόμενου πληθωρισμού και συγκράτησης του ρυθμού αύξησης στις τιμές του κλάδου επεξεργασμένων τροφίμων. Συνολικά το τρέχον έτος, η Eurobank αναμένει υποχώρηση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού στο 2,8% από 3,3% το 2006 με τη πρόσφατη σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων, την ενίσχυση του εγχώριου πυρήνα του πληθωρισμού και τους συνεχιζόμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του εγχώριου κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος να αποτελούν βραχυ-μεσοπρόθεσμους παράγοντες ενίσχυσης των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων.

Στο δημοσιονομικό τομέα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική συμβολή των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης που αναμένεται το 2008. (Σύμφωνα με τα μη αναθεωρημένα στοιχεία για το ελληνικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 2,5% του ΑΕΠ το 2007 ενώ, εάν λάβουμε υπόψη τα αναθεωρημένα στοιχεία, το συνολικό έλλειμμα υποχωρεί στο 1,6% του ΑΕΠ περίπου το 2008 από 2,4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος).

Συγκεκριμένα, η συμβολή της - κατά 11% και πλέον- προγραμματιζόμενης αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στην μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το έτος 2008 εκτιμάται σε μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ έναντι θετικής σωρευτικής συμβολής μόλις 0,4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ τη τριετία 2005-2007.

Ο στόχος αυτός κρίνεται εφικτός αλλά ιδιαίτερα αισιόδοξος, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη η προγραμματιζόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών των εισοδημάτων φυσικών προσώπων. Κατά την άποψη τηςτράπεζας, το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη των στόχων του νέου προϋπολογισμού έγκειται στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, τη πάταξη της παράνομης εμπορίας καυσίμων αλλά και τη συγκράτηση των λειτουργικών και λοιπών δαπανών της κυβέρνησης.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στους προαναφερόμενους τομείς, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη χωρίς την προσφυγή σε νέα μέτρα έμμεσης φορολογίας.

Ενθαρρυντική εξέλιξη για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010 και μετά αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει στις δημόσιες επιχειρήσεις (νόμος 3429 του 2005) και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων νοσοκομείων και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα συμβάλει στη ταχύτερη αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ και στην εξοικονόμηση πόρων για την αντιμετώπιση του κόστους των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υποχρέωσαν τη κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση για ένα έτος του Γ’ ΚΠΣ, γεγονός που αμβλύνει τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή του.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντική παραμένει η ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης πολλών εκ των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ έτσι ώστε να αποφευχθεί η απώλεια διαθέσιμων πόρων.

Τέλος, σε ειδική μελέτη που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση επισημάνεται ότι τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία βρίσκεται σε καλό δρόμο, με αφίξεις και εισπράξεις να παρουσιάζουν θετικές τάσεις. Ωστόσο, η έρευνα της δυναμικής των σχετικών στοιχείων από το 90 και μετά δείχνει ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμη να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς της στην Νότια Ευρώπη. Παράλληλα, νέος ανταγωνισμός έρχεται από περιοχές όπως τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται να αυξάνει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της.

Παρότι λοιπόν ο ελληνικός τουριστικός τομέας βρίσκεται σε καλό δρόμο, χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και βελτίωση των υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην περιοχή.

Την έκδοση επιμελείται ο Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης κ. Πλάτων Μονοκρούσος. Στη μελέτη, επίσης, συνέβαλαν με αναλύσεις τους οι κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κώστας Βορλόου, Οικονομολόγος, και Θεοδόσης Σαμπανιώτης, Οικονομικός Αναλυτής.

* Ολόκληρη η έκθεση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”συνοδευτικό Υλικό”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v