Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Τα επιχειρήματα συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τα νέα μέτρα. Στο επίκεντρο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και οι φόροι. Συμπαγείς δείχνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Πίεση από ΑΝΕΛ για τα ειδικά μισθολόγια.

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Η ώρα για μία ακόμα «μητέρα των μαχών» στη Βουλή έφτασε, καθώς συζητείται στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί αύριο το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, τον «κόφτη» και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Τα δείγματα από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών χθες και προχθές -όπου υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- ήταν σαφή.

Όπερ σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένονται πολύ υψηλοί και η πολυπόθητη συναίνεση για μία ακόμη φορά μετατίθεται χρονικά για... αργότερα.

Οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, πιθανολογείται ότι θα εμφανιστούν και πάλι συμπαγείς και το νομοσχέδιο από τη Δευτέρα θα αποτελεί νόμο του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την αγορά.

Εντάσεις ωστόσο προκάλεσε η τροπολογία για το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Real είπε ότι δεν δέχεται άλλες μειώσεις στα μισθολόγια των στρατιωτικών και ότι θα ψηφίσει την τροπολογία για «πάγωμα» ειδικών μισθολογίων αύριο μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 με ταυτόχρονη καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την εκτός απροόπτου ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλείνει και ο δεύτερος κύκλος του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επόμενο βήμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία πλέον βρίσκεται στην ατζέντα και των δανειστών, έστω με διαφορετική προσέγγιση από τον καθένα.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές αναμένεται όλο το διήμερο να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, αποδίδοντάς της το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν αύριο και ταυτίζοντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους προκατόχους του. Θα μιλήσουν για το τέλος μας δύσκολης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που ανοίγει νέα σελίδα για τον τόπο και του προσδίδει την απαραίτητη σταθερότητα που τόσο την έχει ανάγκη.

Από την κυβερνητική ρητορική δεν θα εκλείψει και η «μεγάλη διαφορά μεταξύ των θεσμών», κάτι που, εκ των πραγμάτων, δυσκόλεψε την όλη διαδικασία. Πλέον, λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές. Η πρόταση των ξένων, θα υποστηρίξουν, ήταν το 1,8 δισ. ευρώ να έρθει από δύο ή τρία μέτρα, όμως η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει περισσότερα με μικρότερη απόδοση. Όπως επέλεξε επίσης να παραμείνει ο ΦΠΑ χαμηλός σε ενέργεια και ύδρευση, καθώς και να μην προσγειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τις 6.000 ευρώ (όπως ζητούσαν οι θεσμοί), με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24% με διασπορά της αύξησης σε περισσότερα προϊόντα.

Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως θα υποστηριχθεί, είναι επιλογή της κυβέρνησης η διάρκεια ζωής τα 99 χρόνια προκειμένου να υπάρχει μικρότερη πίεση. «Όσο βαθύτερος είναι ο χρόνος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να έρθουν χρήματα από την αξιοποίηση παρά την πώληση», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θέσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως τα μέτρα είναι υφεσιακά, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι θα επανέλθει το waiver και θα μπούμε στο QE.

Φορολογία και υπερταμείο

Στην φορολογία και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θα μιλήσουν για «πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας».

Ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές του θα επαναλάβουν το αίτημα για εκλογές, καλώντας τη συγκυβέρνηση να αποχωρήσει, ως το καλύτερο για τον τόπο. «Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι απλούστατα είναι το ίδιο το πρόβλημα. Γι' αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο», διαμηνύουν, φέροντας ως παράδειγμα ότι από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν επιβληθεί 27 αυξήσεις και νέοι φόροι. Η ΝΔ, τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», επιλέγοντας και πάλι το «σκληρό ροκ» κατά των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα διευκρινίσει ότι η ΝΔ, ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» θα υπερψηφίσει ό,τι θεωρεί σωστό, π.χ. τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αεροδρόμια και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σε σκληρή γλώσσα αναμένεται να μιλήσουν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν κάνει όλα όσα είχε υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες, αλλά και αυτά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά». Η Φώφη Γεννηματά θα ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τα συμφέροντα των Γερμανών, εκτιμώντας ότι η μόνη κόκκινη γραμμή της «αριστεροδεξιάς» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πώς τα στελέχη της θα παραμείνουν στην εξουσία, δημιουργώντας νέες δομές, όπως εκείνες που περιλαμβάνει «το απολύτως φορομπηχτικό νομοσχέδιο, μόνο και μόνο για να βολέψουν... ημέτερους». Και όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, «είναι ακόμη πιο λυπηρό να βλέπουμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητούν μια συγγνώμη για όλες αυτές τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν, για όλα τα ψέματα που δίχασαν και δηλητηρίασαν τον ελληνικό λαό, να βγαίνουν στην επίθεση, χωρίς μία συγγνώμη, χωρίς ίχνος αυτοκριτική». Για το υπερταμείο, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για τον πλήρη αφελληνισμό της δημόσιας περιουσίας με ένα αντάλλαγμα: «Την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία».

«Δημιουργικές δυνάμεις»

«Το Ποτάμι δε θα ψηφίσει τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε χθες από την Κρήτη ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος όμως θα ταχθεί υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, η κυβέρνηση «έχασε πολύτιμο χρόνο για να ικανοποιήσει τα κομματικά της στελέχη και τώρα κάνει κάποιες αποκρατικοποιήσεις που το μεγάλο δυναμικό της κυβέρνησης δεν τις πιστεύει».

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την Σεβαστουπόλεως, «καθυστερώντας πάρα πολύ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, σπρώχνει την οικονομία στον όλεθρο και ουσιαστικά δυναμιτίζει και τις τελευταίες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Αντί να έχουμε μια ελάφρυνση για τον πολίτη για να μπορέσει να επενδύσει και να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας, έχουμε ένα δρεπάνι που κόβει ότι εξέχει», λένε κομματικές πηγές.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ρώσικη ρουλέτα» και «ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά». Καταλογίζει μάλιστα σκοπιμότητα στην κυβέρνηση για να ψηφιστούν διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v