Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα διλήμματα και «βαρίδια» του Κυριάκου

Πώς κατέληξε στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή. Οι ισορροπίες, οι αντιδράσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Η παρέμβαση Σαμαρά και το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Τα διλήμματα και «βαρίδια» του Κυριάκου
Μόνο εύκολη δεν ήταν η απόφαση που ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη μάχη της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα που είχαν προκύψει, προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες, αποφασίζοντας τελικά η ΝΔ να ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, τους φόρους, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και μέρος των κόκκινων δανείων, αλλά «ναι» σε μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία ανέκαθεν στήριζε η παράταξη.

Με τον τρόπο αυτό, από τη μία, θα ικανοποιούσε αρκετές φωνές μέσα στο κόμμα του που πρότειναν τη σκληρή κοινοβουλευτική τακτική και από την άλλη, θα έκανε πράξη αυτό που προανήγγειλε από τις προηγούμενες μέρες εντός αλλά και εκτός της χώρας, ότι θα είναι θετικός σε κάθε τι ωφέλιμο για τον τόπο, εγκαταλείποντας τη στείρα άρνηση και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης παλαιότερων χρόνων.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αρχικά εμφανιζόταν πρόθυμος να στηρίξει ακόμα περισσότερες κυβερνητικές προτάσεις από αυτές που τελικά θα δώσει το «πράσινο φως» η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα μηνύματα τα οποία είχε εκπέμψει ο ίδιος ήταν ότι η ΝΔ θα πει «ναι» και αυτό «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις παρεμβάσεις στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Αυτές ήταν και οι διαρροές του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με τις οποίες «καλωσόριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πάγιες θέσεις της ΝΔ», ωστόσο άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο δεν είχε κατατεθεί και οι λεπτομέρειές του ήταν άγνωστες.

Ο κύβος ερρίφθη

Όταν οι λεπτομέρειες αυτές δημοσιοποιήθηκαν με τη γνωστοποίηση του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κύβος ερρίφθη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στη σκληρή γραμμή. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη της παράταξης που θα πάρουν τον λόγο το επόμενο τριήμερο στη Βουλή, επικεντρωμένοι σε πέντε διαπιστώσεις, όπως τις συνόψισε και ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας:

-Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, είναι το αποτέλεσμα της αβελτηρίας, των πειραματισμών, των ερασιτεχνισμών της αριστερής διακυβέρνησης.

-Όχι μόνο περιέχουν πρόσθετα μέτρα, αλλά και αυτά είναι στη λάθος λογική.

-Οι διατάξεις, όπως η επιπλέον φορολόγηση των πολιτών, πρόσθετου ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οδηγούν σε πλήρες στέγνωμα της οικονομίας και περαιτέρω φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της.

αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής συμμόρφωσης είναι το αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας και της ανεπάρκειας της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης.

-Το σύνολο του νομοσχεδίου αποτελεί προϊόν της επί μακρόν δημαγωγίας, ασυναρτησίας και ανακολουθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι υπερψηφίζει

Τη δική της, ξεχωριστή σημασία έχει και η δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον ότι έρχεται να εφαρμόσει όλα όσα κατήγγειλε πριν από ενάμιση χρόνο ως αντιπολίτευση. Ορισμένοι ερμηνεύουν τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και ως μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ και δη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αλλάξει την επιθετική στρατηγική που επιδεικνύει απέναντι στα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού -όπως υποστηρίζει- η πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση δικαιώνεται σε κάθε της έκφανση.

Από την άλλη, όπως λένε στη Συγγρού, αρκετά θα είναι και τα άρθρα που θα υπερψηφιστούν. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ιδιωτικοποιήσεις (όχι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), τα αεροδρόμια, την ανεξαρτησία της αρχής δημοσίων εσόδων, τον μηχανισμό αποτελεσματικής διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (με τη δημιουργία κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης του χρέους), καθώς και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, μάλιστα, στη ΝΔ ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις άρθρων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο ενώ αρχικά υπήρχε η εικόνα ότι η ΝΔ θα είναι θετική, στην πορεία άλλαξε αυτή η εικόνα. Βασικό επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι, με βάση το νομοσχέδιο, το ταμείο θα έχει διάρκεια 99 έτη, ο πρόεδρος θα είναι ξένος και θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Ενδεικτικές οι παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννη Οικονόμου: «Αν δεν αλλάξει το άρθρο αυτό, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί», σημείωσε η συντονίστρια Εξωτερικών της ΝΔ, την ώρα που ο κ. Οικονόμου σημείωνε: «Η εκχώρηση όλης της περιουσίας της χώρας για έναν αιώνα χωρίς η πολιτεία να έχει λόγο στη στρατηγική αξιοποίησης ισοδυναμεί με αποικιοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v