Ποιοι «καίγονται» από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ως και στα 4 δισ. ανεβάζουν τον λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνσεις για λίγους βλέπει η κυβέρνηση. Ποιοι απειλούνται με αυξημένο φόρο ως και 1.675 ευρώ. Τι αλλάζει στα ξενοίκιαστα και τα οικόπεδα. Αντιδράσεις από επιχειρήσεις.

Ποιοι «καίγονται» από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το νέο κοστούμι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου θα πέσει βαρύ και το 2016. Κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα έσοδα που θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφωθούν και φέτος στην περιοχή των 2,650 δισ. ευρώ, με τη βεβαίωση των φόρων να φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,279 δισ. ευρώ έναντι 3,246 δισ. ευρώ που έβγαλε η περυσινή εκκαθάριση. Η δε εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 81%.

Τους υπολογισμούς αυτούς κάθε άλλο παρά συμμερίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, στελέχη της οποίας βλέπουν τις αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο να ανεβάζουν τον λογαριασμό της βεβαίωσης εσόδων έως και τα 4 δισ. ευρώ. Εφιάλτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα της Βουλής χθες υποστήριξε όμως πως «μόνο 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερο φόρο», αναφέροντας ότι για περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτητών, ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος θα είναι είτε ο ίδιος με πέρυσι, είτε μειωμένος.

Επέμεινε μάλιστα ότι οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,650 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να πει πόσα θα βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι. Άλλο τα 3,246 δισ. ευρώ τα περυσινά, άλλο αν επιβεβαιωθεί η ΠΟΜΙΔΑ με τις εκτιμήσεις για 4 δισ. ευρώ. Διότι, κατόπιν της βεβαίωσης του φόρου με την έκδοση του εκκαθαριστικού, οι φορολογούμενοι, είτε τον πληρώσουν κανονικά είτε αφήσουν απλήρωτη την υποχρέωσή τους, αργά ή γρήγορα θα τη βρουν μπροστά τους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αγριέψει και προχωρά σε σαρωτικές κατασχέσεις για όσους αφήνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να μείνουν σε καμία περίπτωση στο απυρόβλητο.

Η εικόνα που περιέγραψε ο υπουργός έρχεται σε αντιδιαστολή με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Με τις διατάξεις που κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χαμηλώνει το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ με παράλληλη αύξηση των συντελεστών, αυξάνεται έως και κατά 25% ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν οικόπεδα, αυξάνεται ο φόρος κατά 25% για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα (δεν προβλέπεται η παροχή της έκπτωσης η οποία ίσχυε πέρυσι και πρόπερσι), μπαίνουν στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αλλά και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (με συντελεστή 0,1%), τα οποία έως σήμερα απαλλάσσονταν.

Ο λογαριασμός αυτός δεν θα αργήσει να χτυπήσει τις πόρτες των ιδιοκτητών ακινήτων. Το αργότερο τον Ιούλιο αναμένεται η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών και οι φόροι ακινήτων θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, ή στην καλύτερη περίπτωση έως τον Φεβρουάριο του 2017. Τα νέα εκκαθαριστικά θα «καίνε»:

1. Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου αυξάνονται, με τον ανώτατο στις 11.250 ευρώ (από 9 ευρώ), ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα πρώτα κλιμάκια μοναδιαίας αξίας οικοπέδου. Για ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εντάσσεται στη 15η φορολογική ζώνη (με μοναδιαία αξία από 500,01 έως και 600 ευρώ το τετραγωνικό), ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 300 στα 375 ευρώ. Για ένα οικόπεδο- φιλέτο 500 τετραγωνικών, με μοναδιαία αξία 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τις 4.500 στις 5.625 ευρώ.

2. Ξενοίκιαστα. Με την πρώτη μορφή του φόρου ακινήτων, το περιβόητο ΕΕΤΗΔΕ, τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν επιβαρύνονταν με φόρο.

Στη συνέχεια, η έλευση του ΕΝΦΙΑ το 2014 συνοδεύτηκε από την παροχή έκπτωσης φόρου 20% στα ξενοίκιαστα ακίνητα, έκπτωση η οποία επαναλήφθηκε το 2015. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου απουσιάζει η έκπτωση φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει διορθωτική παρέμβαση, και τα ξενοίκιαστα σπίτια θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτά που χρησιμοποιούνται.

3. Συμπληρωματικός φόρος. Φορολογούμενος με ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα σπίτι στο χωριό με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, έως πέρυσι αντιμετώπιζε ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 700-800 ευρώ, αλλά γλίτωνε από τον συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, στις 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ο συμπληρωματικός είναι 125 ευρώ, καπέλο στον ΕΝΦΙΑ.

Με τα περυσινά δεδομένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (το αφορολόγητο του 2015) ανέρχονταν σε περίπου 300.000 σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Το ψαλίδι στο αφορολόγητο αυξάνει τους υπόχρεους σε συμπληρωματικό φόρο σε 608.622 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες. Στις 500.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας, ο συμπληρωματικός φόρος από τα 300 ευρώ κάνει άλμα στα 925 ευρώ, ενώ όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία βέβαιο είναι ότι θα κάνουν νέες σκέψεις για το κατά πόσο μπορούν να τη διατηρήσουν, εκτός και εάν ανήκουν στην κατηγορία των πολύ πλούσιων. Για ακίνητη περιουσία συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, μόνο ο συμπληρωματικός φόρος απαιτεί εφεξής 5.275 ευρώ έναντι 3.600 ευρώ πέρυσι, ή 1.675 ευρώ παραπάνω.

4. Αγροτεμάχια και επιχειρήσεις. Επιβαρύνσεις έρχονται και για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχιών, ασχέτως εάν πρόκειται για χωράφια ή για φιλέτα εκτός σχεδίου δίπλα στο κύμα, τα οποία έως τώρα εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται και για την επιχειρηματική κοινότητα.

Για τις επιχειρήσεις, η καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ έφερε εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Μια επιχείρηση, η οποία είχε για παράδειγμα αποθήκες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετεί τη δραστηριότητά της, εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο. Το ίδιο και τα ξενοδοχεία. Τώρα, ακόμα και τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική δραστηριότητά τους τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1%.

Αντιδράσεις

Πέρα από τις κόντρες στη Βουλή, τις οποίες πυροδότησαν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δήλωσε χθες «άναυδη» με το μέτρο, σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου διαμονής, ο φόρος ακινήτων θα οδηγήσει ουσιαστικά «στην κατάρρευση του κύριου ιστού του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου και κατά προέκταση της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δήμευση περιουσιών επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 ευρώ «ρίχνει ολόκληρη τη μεσαία τάξη στο δόκανο μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, που βάζει ταφόπλακα στην οικοδομή, την κτηματαγορά και την οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v