Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέποντας και κάνοντας» η ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο

Οι αντιδράσεις των βουλευτών και οι... προσεκτικές διατυπώσεις της Συγγρού. «Δεν θα μεταλλαχθούμε σε ΣΥΡΙΖΑ», το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποια ερωτηματικά προκύπτουν για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

«Βλέποντας και κάνοντας» η ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο

Τα θετικά και τα αρνητικά του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ επιχειρούν να αποσαφηνίσουν στη ΝΔ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη στάση που θα κρατήσουν στη μάχη της Κυριακής. Το τοπίο, υπό τις ενστάσεις αρκετών γαλάζιων βουλευτών για θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, είναι ακόμα θολό και ενώ αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του διεμήνυαν ότι υπό όρους θα ψηφίσουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις, πλέον είναι εμφανώς πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους: «Θα μελετήσουμε με προσοχή το νομοσχέδιο και θα αποφασίσουμε», είναι το μοναδικό σχόλιο που κάνουν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο το σχέδιο νόμου για να το ελέγξουν και στην παραμικρή λεπτομέρειά του, ενώ για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στη Βουλή το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αποφασιστεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκτενής συζήτηση και να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί μια τέτοια συνεδρίαση.

Μεταρρυθμιστικό προφίλ

Στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με κάποιες διατάξεις, θα προσπαθήσει μέχρι την ύστατη ώρα να τις αλλάξει με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, οπότε δεν αποκλείεται, υπό τη... διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη, η στάση της ΝΔ να ξεκαθαρίσει στο «παρά ένα». «Λαϊκίστικες κορώνες δεν πρόκειται να εκστομίσουμε ούτε να μεταλλαχθούμε σε ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας που ουσιαστικά «ρίχνει το γάντι» στη συγκυβέρνηση: «Εμείς τη συναίνεση πάντα την επιδιώκαμε και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Αλλά δεν εξαρτάται από εμάς», τονίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση και ότι δεν θα λέει «όχι σε όλα» όπως έκανε παλαιότερα η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ότι το μεταρρυθμιστικό του προφίλ δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά εφαρμόζεται και εμπράκτως, ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, κατ' άλλους, στην περίπτωση που υπερψηφιστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις και από τη ΝΔ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί πως ο κ. Μητσοτάκης υποτάχθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», η θέση της ΝΔ είναι ότι πρέπει να ρυθμιστούν, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία και η αγορά. Ωστόσο, πολλοί μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε ευνοϊκούς για τους δανειολήπτες όρους, που τουλάχιστον να προστατεύουν την πρώτη κατοικία, όπερ σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να τα καταψηφίσει, από τη στιγμή μάλιστα που όλο το προηγούμενο διάστημα η κριτική προς την κυβέρνηση από γαλάζια στελέχη ήταν πολύ σκληρή. Επίσης, ακούγονται έντονα από βουλευτές του κόμματος δύο βελτιωτικές προτάσεις: Αφενός ότι τα funds δεν θα πρέπει να παίρνουν και «πράσινα δάνεια» και αφετέρου, ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια τιμή που θα προσφέρεται στα funds. Κάτι που εφαρμόστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, στη Συγγρού λένε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σταθερά στη φιλοσοφία της ΝΔ. Ωστόσο, εν προκειμένω προκύπτουν ερωτηματικά, όπως, λόγου χάρη, το ποιος θα έχει τη διοίκηση του νεοσύστατου Ταμείου που θα αποφασίζει τι και πώς θα πωληθεί, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο προορισμός των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις (στο χρέος ή σε επενδύσεις και στήριξη κοινωνικών δομών). Κάτι αντίστοιχο με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με έμπειρο γαλάζιο κοινοβουλευτικό, ζητούσαν οι ξένοι και από τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος όμως δεν το έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ η ίδια πηγή υπενθυμίζει ότι και ο Αντώνης Σαμαράς είχε αντισταθεί με πάθος στη μεταβίβαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v