Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αντιδράσεων από βιομηχανία και φορείς για τους έμμεσους φόρους

Μείωση δημοσίων εσόδων αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης βλέπουν παραγωγικοί φορείς και βιομηχανίες. Η αύξηση των έμμεσων φόρων θα προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν.

Μπαράζ αντιδράσεων από βιομηχανία και φορείς για τους έμμεσους φόρους

Την αντίδραση και τον προβληματισμό των παραγωγικών φορέων προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τόσο τον γενικό συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, όσο -και μάλιστα υπέρμετρα- μια σειρά άλλων ειδικών φόρων κατανάλωσης όπως στα καύσιμα, στην μπίρα, στον καφέ.

Σύσσωμοι οι παραγωγικοί φορείς, όπως άλλωστε και η κοινωνία, χαρακτηρίζουν τα μέτρα επώδυνα και υφεσιακά, που αντί να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάκαμψη, θα την οδηγήσουν εκ νέου στην αβεβαιότητα.

Το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τονίζουν.

Ουδείς μπορεί να βγει αλώβητος από τη φορολογική καταιγίδα. Ακόμα και οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις θα υποστούν σημαντικές συνέπειες αφού η αύξηση των φόρων στα καύσιμα θα επηρεάσει και την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων.

Ο ΣΕΒ

Έντονα επικριτικός έναντι των κυβερνητικών προθέσεων ήταν από την πρώτη στιγμή ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τη στιγμή που δεν λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μίγμα αυτό των μέτρων είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η επιμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών και ο υφεσιακός αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία οδηγεί μυωπικά την τρόικα να εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία.

«Χωρίς την άμεση αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένη και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα απολύτως προβλέψιμη», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒΤ

Την ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εξέφρασε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν νέα μείωση της κατανάλωσης και την επιδείνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Με τη χρήση στατιστικών στοιχείων, ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι ενώ η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%.

«Αν o ΦΠΑ και ο ΕΦΚ αυξηθούν, αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας», τονίζει ο Σύνδεσμος και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρους του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά».

Η ΓΣΕΒΕΕ

«Οι παρεμβάσεις που προωθούνται και θα κορυφωθούν με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών», τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), διά του προέδρου της Γιώργου Καββαθά.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από τον μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων. «Η διαμάχη περί μείωσης δαπανών - αύξησης των φόρων είναι κενή περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι μετά από 7 χρόνια λιτότητας, μπορούν να αποδώσουν νέα μέτρα συστολής της οικονομίας (είτε με νέους φόρους, είτε με νέα περικοπή δαπανών σε μισθούς-συντάξεις), έχω την αίσθηση ότι είτε ονειροβατεί ιδεοληπτικά, είτε θέλει να κρύψει την αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης, κυρίως ως προς την αναπτυξιακή διάσταση», καταλήγει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Η ΕΣΕΕ

«Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με έναν φορολογικό μαραθώνιο τριετούς διάρκειας. Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου φέρνει αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, μπίρα, τσιγάρα, καπνό, χρήση Internet, συνδρομητική τηλεόραση και ΙΧ, ενώ τον μεγαλύτερο λογαριασμό φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Το υπόλοιπο του 2016, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρους 1,3 δισ. ευρώ. Εκτός, λοιπόν, από τον "κόφτη" δαπανών, οι μικρομεσαίοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έναν "ράφτη" φόρων». Αυτό είναι το δηκτικό, επί των μέτρων, σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη.

Η ΕΕΖ

Δραματικές αναμένει να είναι οι επιπτώσεις για την αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία, εάν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή, «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ). Η ΕΕΖ προειδοποιεί ότι μια αύξηση τέτοιου μεγέθους θα οδηγήσει στην αύξηση της τελικής τιμής της μπίρας κατά 20%.

Όπως τονίζει η ΕΕΖ, η επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του ΕΦΚ στον ζύθο θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v