Τέλος στο χαρτόσημο, έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ προωθεί αλλαγές για απλοποίηση των διαδικασιών. Προωθείται ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του χαρτοσήμου που αφορά περισσότερες από 500 συναλλαγές και συμβάσεις, αποφέρει, δε, 355 εκατ. ευρώ.

Τέλος στο χαρτόσημο, έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Στην ψηφιακή εποχή περνάει το γνωστό μας -εδώ και περίπου έναν αιώνα- χαρτόσημο, το οποίο, δεν καταργείται αλλά αντικαθίσταται πλέον από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο και στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση, προωθούνται ριζικές αλλαγές με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας των συναλλαγών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε σειρά δικαιοπραξιών, τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των ιδιωτικών συναλλαγών και κυρίως: την εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο.

Με τη μεταρρύθμιση της ψηφιοποίησης του χαρτοσήμου, θα αποτελέσουν παρελθόν και όλες οι τριτοκοσμικές εικόνες των τελευταίων ετών στα γκισέ της Εφορίας, οι οποίες ενέπνευσαν απερίγραπτες σκηνές στις παλαιές ελληνικές ταινίες.

Το χαρτόσημο αφορά περισσότερες από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά. Από τη λήψη δανείων έως τα ενοίκια κατοικιών και καταστημάτων, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομές κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών κ.ά.

Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει εισπράξεις από την επιβολή του χαρτοσήμου 355 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 145 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την επιβάρυνση στα ενοίκια και τα 151 εκατ. ευρώ από λοιπά τέλη χαρτοσήμου.

Το χαρτόσημο επιβάλλεται με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 3% ανάλογα τη συναλλαγή, ενώ επιβαρύνεται και με εισφορά υπέρ του ΟΓΑ.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, το Ψηφιακό Τέλος θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στο νομοθέτημα ενώ αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, επιβολή του νέου Τέλους προβλέπεται και για συναλλαγές όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου που έγινε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με τις ρυθμίσεις θα ξεκαθαρίζονται με σαφήνεια: το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου και ο βαρυνόμενος με τον φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία εκκρεμεί από την εποχή της μνημονίων. Περιλαμβανόταν στη γνωστή «εργαλειοθήκη», η οποία αποτελούσε τον οδηγό των μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Το έργο -όπως και πολλές άλλες ψηφιακές αλλαγές- έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v