Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες, γκρίνιες και... στρατηγικές στον μεσαίο χώρο

Πόλεμος διαρροών μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού για μία... πρόσκληση. «Φωτιές» άναψαν οι παρουσίες στο συνέδριο της Δράσης. Το νέο δίλημμα που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρες, γκρίνιες και... στρατηγικές στον μεσαίο χώρο

Ήταν ένα διήμερο έντονων διεργασιών και ζυμώσεων αυτό που μας πέρασε, με τα κόμματα που κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου να ψάχνουν τρόπο να κτίσουν τις βάσεις για αποδοτικές μελλοντικές συμμαχίες. Παρόλο πάντως που οι περισσότεροι συμφωνούν στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του πολιτικού χάρτη και δημιουργίας ενός ισχυρού τρίτου, μεταρρυθμιστικού πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι συνθήκες δεν δείχνουν να είναι ευοίωνες και τα εμπόδια που ανακύπτουν, πολλά.

Τελευταίο, αυτό της κόντρας του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη μη συμμετοχή του επικεφαλής του Ποταμιού στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Σαββατοκύριακο. Παίζοντας το παιχνίδι της «κολοκυθιάς», οι δύο πολιτικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων και -κυρίως- διαρροών για το αν ο κ. Θεοδωράκης προσκλήθηκε τελικά ή όχι στην εκδήλωση της Συμπαράταξης.

Το Ποτάμι ανέφερε ότι τέτοια πρόσκληση δεν υπήρξε, το ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε πως ο επικεφαλής του Ποταμιού κλήθηκε στη συνδιάσκεψη, με τη Σεβαστουπόλεως να επανέρχεται επαναλαμβάνοντας πως ο κ. Θεοδωράκης δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και αυτό, ενώ εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμμετέχουν από κοινού στη νεοσύστατη Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, αναζητώντας κοινό τόπο συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Αν στη δραστηριότητα των δύο κομμάτων προστεθεί και το συνέδριο της Δράσης, με την παρουσία σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Σταύρου Θεοδωράκη, των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, αναπόφευκτα είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

«Προοδευτική ανασυγκρότηση»

Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην άποψη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πορευτεί με τη δική της αυτόνομη πορεία, επικρίνοντας από τη μία την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά κρατώντας σαφείς αποστάσεις και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι «μια άλλη εκδοχή του κόφτη». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά τη δημιουργία ενός σχεδίου «προοδευτικής ανασυγκρότησης» και απευθύνει κάλεσμα επιστροφής των ψηφοφόρων στην παράταξη, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως «εμείς κρατήσαμε τη χώρα όρθια, γι' αυτό και δεν μας αξίζει να είμαστε συμπλήρωμα, δεκανίκι και τσόντα κανενός».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά για ένα «New deal», το οποίο προσδιορίζει ως την «προοδευτική επανάσταση» που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτή η «μεγάλη κοινωνική συμφωνία», όπως λέει, πρέπει να περιλαμβάνει και νέα συμφωνία με τους εταίρους μας, «γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα -και σε όλα- δίκιο» και θα πρέπει, κατά τον ίδιο, να τη στηρίξουν και να υπερασπιστούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Δύο θεωρεί τις απόλυτες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των φόρων. Μόνο έτσι, υποστηρίζει, «θα συντελεστεί η προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους και να συνεργασθούμε». Παράλληλα, θα επιμείνει στην πρόταση για το Κοινοβούλιο του προοδευτικού κέντρου για μια εθνική συνέλευση, που θα επικυρώσει τη νέα συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το φλερτ με τον μεσαίο χώρο, προτάσσοντας πλέον το δίλημμα «ΝΔ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων ή ετερόκλητη συμμαχία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε στο συνέδριο της Δράσης το Σάββατο, «η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τον λαϊκισμό... Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί», τόνισε, απευθυνόμενος στα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί το κόμμα του ως τον «κεντρικό εκφραστή της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα» και εν δυνάμει ηγέτιδα δύναμη «τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων επιλογών».

Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επιθέσεις φιλίας προς τα όμορα κόμματα, ίσως όχι τόσο για προεκλογική συνεργασία, όσο για συμπόρευση μετά τις κάλπες -όποτε κι αν στηθούν αυτές-, προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v