Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Γκουρία

Ο στόχος του ταξιδιού του προέδρου της ΝΔ στο Παρίσι. Οι μεταρρυθμίσεις, το «Κοινό Έγγραφο Συνεργασίας» και το «New Approaches του Economic Challenges». Μήνυμα της Συγγρού προς την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όπως αυτή προβλέπονταν».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Γκουρία

Την ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, τις οποίες -όπως έχει διαμηνύσει- «δεν ξέρει και δεν θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας», θα έχει την ευκαιρία να υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνάντησή του την Τρίτη στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να πείσει και στο εξωτερικό ότι το κόμμα του αποτελεί την μόνη εναλλακτική μεταρρυθμιστική πρόταση διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα την μεταφέρει στο συνομιλητή του, η έξοδος από την κρίση απαιτεί ανάπτυξη που μπορεί να έρθει μόνο με επενδύσεις. Αυτές με τη σειρά τους προϋποθέτουν δραστικές μεταρρυθμίσεις που να διευκολύνουν, να απελευθερώνουν την οικονομική δραστηριότητα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ρευστότητα στις τράπεζες. Μόνο μ' αυτό το μείγμα πολιτικής, θα πει ο κ. Μητσοτάκης, «μπορούμε να φέρουμε δουλειές και θέσεις απασχόλησης για τους ανέργους».

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και είχαν στενή συνεργασία όταν ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, επιχειρούσε τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης (είχε παρουσιάσει, ως υπουργός Ανάπτυξης, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τον κ. Γκουρία), και ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό.

Διαφάνεια και εκπαιδευτικό σύστημα

Μετά την ολοκλήρωση του τετ α τετ που θα έχουν οι Κ. Μητσοτάκης και Αν. Γκουρία, θα πραγματοποιηθεί δίωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών του ΟΟΣΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα ζητήσουν να ενημερωθούν για την παρούσα κατάσταση όσον αφορά το «Κοινό Έγγραφο Συνεργασίας» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδος που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2015.

Θα αναζητήσουν την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, αλλά και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται όσον αφορά την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης για την όποια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα διαφάνειας και στα θέματα αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει στην παρουσίαση από πλευράς ΟΟΣΑ του προγράμματος «New Approaches του Economic Challenges». Ως παγκόσμιος οργανισμός, αυτός θεωρεί πως πρέπει να αντλήσει μαθήματα από τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης τα τελευταία χρόνια και να δει ξανά από μηδενική βάση το αναλυτικό πλαίσιο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το πώς μια χώρα μπορεί να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα επιφέρει πρόοδο για τους πολίτες της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη νέα προσέγγιση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία απαιτείται μια ευρύτερη θεώρηση της σχέσης της οικονομίας μιας χώρας με τους θεσμούς που διαμορφώνονται από την ιστορία, τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές επιλογές. Μια τέτοια θεώρηση, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες μιας χώρας και τις δυνατότητες που αυτή έχει, κάτι που προφανώς έχει ιδιάζουσα σημασία για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις στο Παρίσι, όπου -ανάμεσα στους άλλους- θα δει τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

«Πλέον των 15 δισ.»

Την ίδια ώρα -στο εσωτερικό μέτωπο- ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρήσει υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι, μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «φέρνει ένα πολύ σκληρό μνημόνιο που πλήττει όλους τους Έλληνες». Η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 15 χρόνια, τονίζει η Συγγρού, είναι ανέφικτη να επιτευχθεί, κάτι που πρακτικά θα σημάνει αυτόματη εφαρμογή του «κόφτη», με δεινές συνέπειες για τους πολίτες.

Αν η κυβέρνηση, σημειώνει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, κλείσει στις 24 Μαΐου την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου «θα πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όπως αυτή προβλέπονταν. Δηλαδή θα πρέπει η χώρα να λάβει πλέον των 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης του ESM μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2016».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη συμφωνία, θα επιμείνει στο αίτημα για εκλογές, το οποίο, όπως λέει, είναι σήμερα «ακόμα πιο επίκαιρο», καθώς με το σύνολο της πολιτικής της σε όλα τα βασικά κοινωνικά μέτωπα, η κυβέρνηση «αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη και επικίνδυνη για τον τόπο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v