Η ευρωπαϊκή πλευρά συζητά θετικά την ελληνική πρόταση («και την αποδέχεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων»), το ΔΝΤ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση επ΄αυτής και ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει κάθε σενάριο, έστω κι αν προβάλλεται ως «συμβιβαστικό», που να περιέχει αποδοχή καθορισμένων έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, καθώς θα συνιστά τέταρτο μνημόνιο.
Αυτή είναι, κατά τις πληροφορίες, η εικόνα που διαμορφώνεται πέντε ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου είχαν προηγηθεί επίσημες δηλώσεις και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (σ.σ. εκ νέου από τον Πιερ Μοσχοβισί), ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα.
Το «άμεσα» πάντως παραμένει... σχετικό: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «έδειξε» τα τέλη Μαϊου (σ.σ. το επόμενο Eurogroup είναι στις 24 του μήνα), ενώ η ελληνική κυβέρνηση «πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».
«Οχι» Τσίπρα σε τέταρτο μνημόνιο
Σύμφωνα με κεντρικά κυβερνητικά στελέχη:
* Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχθεί, ουσιαστικά, την ελληνική πρόταση για τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» («κόφτη») που θα ενεργοποιηθεί εάν φανεί απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Επιπλέον, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κινήθηκαν στην ίδια θετική κατεύθυνση με εκείνη της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα.
* Το ΔΝΤ «δεν μπαίνει καν σ' αυτή τη συζήτηση», επιμένοντας στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, καθορισμένων και προσδιορισμένων από τώρα.
* Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν φτάσει «μηνύματα» για ενδεχόμενη συμβιβαστική πρόταση που θα περιλαμβάνει τα παραπάνω μέτρα, αλλά δεν απαιτεί νομοθέτηση.
Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη (όπου μετείχαν και οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης), ωστόσο ο κ. Τσίπρας φέρεται να το απέρριψε ως, ουσιαστικά, «τέταρτο μνημόνιο».
Μπαράζ επαφών από Τσακαλώτο
Κατά τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ γίνεται πλέον ορατό ενώ τις τελευταίες ημέρες «δείχνει να βαθαίνει».
Μέχρι στιγμής, τρεις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) έχουν δείξει, από τη στάση τους στο προηγούμενο Eurogroup, ότι δεν θα δεχτούν το αίτημα του Ταμείου για νέα μέτρα.
Σ' αυτή τη στάση αποδίδουν και τη χθεσινή «ήπια» δήλωση του Β. Σόιμπλε (ότι δεν βλέπει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά...) καθώς «για άλλη μια φορά φαίνεται ότι σε αντίθεση με την περσινή διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».
Κυρίως, επισημαίνουν την ανοικτή «κόντρα» Ντράγκι-Σόιμπλε, η οποία, όπως λένε, υποχρεώνει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ σε πιο προσεκτικές κινήσεις.
Οι πλέον καχύποπτοι, πάντως, μιλούν για «δήλωση καθυστέρησης» του κ. Σόιμπλε, προκειμένου να γεφυρωθεί η ευρωπαϊκή διαφορά με το ΔΝΤ -ανάγνωση που δεν επιτρέπει αισιοδοξία για λύση σ' αυτό το Eurogroup.
Στόχος της Αθήνας είναι να προστεθούν νέοι σύμμαχοι ενόψει της Δευτέρας και, για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα «μπαράζ τηλεφωνικών επαφών» με όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τους «δύσκολους» Bορειοευρωπαίους.