Εβδομάδα «εκτάκτου ανάγκης» στην κυβέρνηση

Θετικά αποτιμά το χθεσινό Eurogroup και ετοιμάζεται... για το επόμενο της Μ. Πέμπτης. «Δεν υπάρχει θέμα 153» υποστηρίζει το Μαξίμου. «Μηχανισμό δέσμευσης» κατά τα γερμανικά πρότυπα το σχέδιο για το έκτακτο πακέτο. Οι συμμαχίες στο Eurogroup και η δήλωση-στήριξη από Ντάισελμπλουμ.

Εβδομάδα «εκτάκτου ανάγκης» στην κυβέρνηση

Το ενιαίο νομοσχέδιο (ασφαλιστικό-φορολογικό) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα συζητηθεί και ψηφισθεί με την κανονική διαδικασία, δηλαδή μετά το Πάσχα – ενδεχομένως και μετά την Κυριακή του Θωμά.

Η επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία (τόσο για το εν λόγω νομοσχέδιο όσο και για υπόλοιπα μέτρα των 5,4 δισ. συν το έξτρα πακέτο) αποφεύχθηκε, καθώς οι θεσμοί δεν έθεσαν την νομοθέτησή τους ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία και να περάσουμε στο επόμενο Eurogroup – πιθανότατα την Μ. Πέμπτη.

Τούτο δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να αναλύσει διεξοδικά το νομοσχέδιο «στην κοινωνία, στη Βουλή και στους κυβερνητικούς βουλευτές», όπως λένε στελέχη του.

Ως προς το τελευταίο, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι «δεν τίθεται θέμα με τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Τι πετύχαμε – τι επιδιώκουμε

Η εξέλιξη στο χθεσινό Eurogroup αποτιμάται θετικά από το Μαξίμου, καθώς βλέπει υπαναχώρηση των «θεσμών» στο αρχικό αίτημά τους για ψήφιση και έκτακτων μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ως σημαντική δε, η στήριξη που έλαβε η ελληνική θέση από άλλες χώρες (κατά τις πληροφορίες, από Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία), αν και το «σήμα» είχε δώσει ήδη από την Τετάρτη ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν συνοπτικά ότι στο χθεσινό Eurogroup:

Πρώτον, «έχουμε συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από το πλαίσιο του περσινού Ιουλίου».

Δεύτερον, «το μίγμα των μέτρων είναι αυτό που προτείναμε και όχι εκείνο που προωθούσε το ΔΝΤ». Παραπέμπουν, προς τούτο, στις συντάξεις (σ.σ. το κατώφλι θα είναι 1.300 ευρώ) και στο αφορολόγητο («μειώνεται ελαφρώς κατά 200 ευρώ, αλλά με συν 100 ευρώ για κάθε παιδί», λένε).

Το ζητούμενο τώρα για τον κυβέρνηση είναι να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup ότι αυτό που θα ζητηθεί από τη χώρα είναι όχι ψήφιση νέων μέτρων αλλά ενός «μηχανισμού δέσμευσης» βάσει του οποίου θα καλύπτονται «οι τυχόν» αποκλίσεις από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 – «ενός αυτόματου κόφτη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει στην Γερμανία: αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Και, φυσικά, αυτή η δέσμευση να πάει «πακέτο» με την διαδικασία συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητά η Αθήνα από την Τετάρτη.

Προς τούτο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με ηγέτες και την πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να υποστηρίξει τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να κλείδουν τα ανοικτά μέτωπα.

«Δεν είναι Μνημόνιο 4» δια στόματος... Ντάισελμπλουμ

Αυτή η «συμφωνία-πακέτο» δεν θεωρείται από την κυβέρνηση «Μνημόνιο 4», παρά τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου.

Χθες το βράδυ μάλιστα σημειώθηκε και μία ασυνήθιστη εξέλιξη: ο ίδιος ο Γερουν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Ecofin, διέψευσε... την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης, με την ακόλουθη φράση: "επιτρέψτε μου να κάνω σαφές – [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο – αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει».

Και όχι μόνο: ο επικεφαλής του Eurogroup αποδέχθηκε το επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι το ελληνικό νομικο πλαίσιο δεν επιτρέπει «προληπτική νομοθέτηση» και, άρα, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να μην παραβιαστεί η ελληνική νομοθεσία.

«Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά», δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ, παραπέποντας, επίσης, στα θετικά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v