Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση στo Eurogroup

Στόχος να βγει την Μ.Πέμπτη «λευκός καπνός» από νέο Eurogroup. Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω». Επικοινωνία με Ολάντ-Σουλτς-Μοσχοβισί. Μπαράζ επαφών σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες

Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση στo Eurogroup

Με το ισχυρό όπλο που έδωσε στην Αθήνα η Eurostat, η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με μία συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως απέχει πολύ από το «εξωπραγματικό», όπως χαρακτηρίζεται, πλαίσιο του ΔΝΤ και της πλευράς Σόιμπλε.

Αυτό που θα προτείνει, κατά τις πληροφορίες, είναι:

* Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση στη βάση της περσινής συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018.

* Αμέσως μετά, να συγκληθεί νέο Eurogroup (πιθανότατα την Μ. Πέμπτη) με αντικείμενο μία συμφωνία-πακέτο μεταξύ Αθήνας και δανειστών που να περιλαμβάνει:

* Σαφή δέσμευση (από ελληνικής πλευράς) ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα ενταχθούν νέα μέτρα εάν και εφόσον παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

* Εναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει ψήφιση έκτακτων μέτρων (3,5 δισ. ευρώ) σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή, δηλαδή ως στοιχείο της αξιολόγησης. Οχι τόσο λόγω του ορατού κινδύνου για «πολιτικό ατύχημα», όσο εξαιτίας του αρνητικού μηνύματος που θα εκπέμψει μία τέτοια κίνηση για την πορεία της οικονομίας και την επιτάχυνση των προσπαθειών για ανάπτυξη.

Πολιτικοί «γόρδιοι δεσμοί»

Οπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr, o Αλέξης Τσίπρας έδωσε «κατεύθυνση» στους βασικούς διαπραγματευτές-υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο για «λελογισμένες» υποχωρήσεις στις συζητήσεις με το κουαρτέτο που, όμως, δεν θα παραβιάζουν τις «κεντρικές» κόκκινες γραμμές – δηλαδή μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.100 ευρώ και περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Ο... ημίλευκος καπνός, πάντως, που βγήκε από τη μεσημεριανή συνάντηση των υπουργών με το κουαρτέτο, αποδίδεται σε «πολιτικό ελιγμό» των θεσμών (και, κυρίως, των ευρωπαϊκών) δεδομένου ότι παραμένουν σοβαρές διαφορές στα υπό συζήτηση θέματα.

Πλην του ασφαλιστικού που φέρεται πράγματι να έκλεισε (με συμφωνία για αύξηση εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, κατά μία μονάδα το 2016 και κατά μισή τα επόμενα δύο έτη), τα υπόλοιπα αγκάθια παραμένουν.

Στο φορολογικό το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μείωση του αφορολόγητου σχεδόν κατά 1.000 ευρώ (σ.σ. αλλά παραμένει το veto του κ. Τσακαλώτου), στο θέμα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις για την «πακετοποίηση» και των ενήμερων δανείων (με τους όρους που θέτουν οι θεσμοί), ενώ για το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας «οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες».

Μπαράζ επαφών Τσίπρα

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο, «οι διαφορές δεν είναι τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, αλλά πολιτικές». Γι΄ αυτό το λόγο, η επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο προκειμένου αφενός να συγκληθεί το Eurogroup πριν το Πάσχα και, αφετέρου, ο καπνός που θα βγει από αυτό να είναι... «λευκός και όχι ημίλευκος».

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών του Euro2day.gr, ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε χθες με τους Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και Πιερ Μοσχοβισί.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, διατύπωσε τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Eurostat), ενώ παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα.

Οχι κλωτσιά προς τα πίσω...

Νωρίτερα, και με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat, o κ. Τσίπρας έστειλε τα μηνύματά του σε όλες τις πλευρές μέσω συνέντευξης στο Euronews.

Η κεντρική ιδέα;

* H ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάκαμψη.

* Η χώρα, βρίσκεται στην τελευταία στροφή και χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω.

* Μία χώρα με πλεόνασμα πάνω από τον στόχο δεν έχει ανάγκη από νέα έκτακτα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v