Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε οριακό σημείο η συμφωνία για την αξιολόγηση

Νέος γύρος επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους. Στήριξη από Γιούνκερ και νέα σφήνα από το «περιβάλλον Σόιμπλε». Ισχυρή πίεση στην Αθήνα να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα. «Όχι» Τσακαλώτου σε νέα μείωση αφορολόγητου.

Σε οριακό σημείο η συμφωνία για την αξιολόγηση

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους "θεσμούς" για συμφωνία εντός χρονικών ορίων (δηλαδή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, πλέον) και με «ανεκτό» για τη χώρα περιεχόμενο.

Κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν τη χθεσινή παρέμβαση «υψηλόβαθμου κοινοτικού αξιωματούχου» (ότι χρειάζονται... τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμφωνίας-αξιολόγησης-εκταμίευσης) ως δημόσια κόντρα Γιούνκερ-Σόιμπλε, καθώς ο εν λόγω «αξιωματούχος» φέρεται να είναι ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Και μόνο ο υπολογισμός στις «τέσσερις εβδομάδες» δείχνει το μέγεθος της εμπλοκής, καθώς, όπως είναι γνωστό, στα μέσα Μαΐου θα σταματήσει κάθε ευρωπαϊκή ενασχόληση με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πλην του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit.

Μία τέτοια εξέλιξη θα τραβήξει την εκκρεμότητα μέχρι τις αρχές του Ιουλίου, όπως εμφανίσθηκε να επιδιώκει ο Πολ Τόμσεν, ενώ θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία της χώρας.

Στήριξη Γιούνκερ μέσω Eurostat

Είναι ενδεικτικό ότι η παρέμβαση του «αξιωματούχου» σημειώθηκε τρεις ώρες αφότου δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Euro2day.gr, που είχε ως κεντρικά σημεία ότι:

* Η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα.

* Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει (σήμερα) η Eurostat θα δικαιώσουν αυτή τη θέση.

* Είναι πολιτική ανάγκη να συζητηθεί τώρα το ζήτημα του χρέους -«εγώ πιστεύω ότι πρέπει», απάντησε στην παρατήρηση ότι ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει το αντίθετο.

Νέος γύρος επαφών Τσίπρα από σήμερα

Μετά (και) την παρέμβαση του «ανώτατου αξιωματούχου», στο Μαξίμου κρατούν μικρό καλάθι για το πότε και πώς θα κλείσει η διαπραγμάτευση, παρότι ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος χθες στη Βουλή ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει».

Το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτελέσει συνάρτηση και των νέων επαφών που προγραμματίζει για τις επόμενες... ώρες: οι πληροφορίες θέλουν να ξεκινά τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Δεν αποκλείεται συνομιλία και με τον κ. Γιούνκερ -ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων από τη Εurostat. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε σαφές χθες με τη συνέντευξή του πως δεν θα «επιτρέψει» να αμφισβητηθούν, στην πράξη, τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι των απαισιόδοξων στοιχείων του ΔΝΤ -« η εντύπωσή μου είναι πως το ΔΝΤ δεν πιστεύει στα στοιχεία μας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο ίδιος μάλιστα επιβεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Τσίπρα «μέσα στις επόμενες ημέρες». Όλα αυτά ενώ κάποιες πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει «θετικά» σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους και των έκτακτων μέτρων, αν η κυβέρνηση τα βρει με τους θεσμούς για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.

«Ψηφίστε τα έκτακτα μέτρα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα δέχεται ισχυρή πίεση από τους θεσμούς να αποδεχθεί την ψήφιση των έκτακτων μέτρων (3,4 δισ. ευρώ), με «αντάλλαγμα» μία «δεσμευτική κίνηση» για το χρέος.

Σ' αυτή την κατεύθυνση φέρεται να κινείται και το Βερολίνο, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ δεν έστειλε «μηνύματα» που να δείχνουν ότι συμμερίζεται την άποψη άλλων ευρωπαϊκών κύκλων ότι μία τέτοια πίεση θα προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα και τους Ολάντ-Κάμερον-Ρέντσι στο Αννόβερο, τη Δευτέρα, θεωρείται «από πολύ σημαντική έως καταλυτική» για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Τι θα γίνει με τα δύο νομοσχέδια;

Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε αποφασισθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εάν κατατεθούν σήμερα στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό-ασφαλιστικό) που αναρτήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ. Κατρούγκαλος άφησε αργά χθες το βράδυ ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κατατεθούν.

Κι αυτό επειδή οι άνω των 15 ωρών (!) διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα δύο «αγκάθια»: τη μείωση του αφορολόγητου στις 8.130 ευρώ (που ζητά επιμόνως το ΔΝΤ) και την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιμένει, αντίστοιχα, στο δικό του «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου, δεδομένου ότι ο ίδιος δήλωσε και δημοσίως πως «τέτοια ρύθμιση με εμένα υπουργό δεν θα φτάσει στη Βουλή».

Από το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων προβάλλεται ως μονόδρομος, «από τη στιγμή που τα αναρτήσαμε».

Το πότε και με τι περιεχόμενο παραμένει ακόμα άγνωστο.

Οσο για την εξαίρεση των βουλευτών (που είχαν εκλεγεί μέχρι το 2012) από τους ενιαίους κανόνες του νέου ασφαλιστικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου συζητείται η απάλειψη της εν λόγω ρύθμισης, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v