Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε το όπλο του»

Τι σηματοδοτεί η αποβολή Παπαμιμίκου - Γεωργιάδη από το κόμμα. Η διάλυση και επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Το παρασκήνιο της απόφασης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία προς το κρίσιμο Συνέδριο.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε το όπλο του»

«Έγινε αυτό που έπρεπε, για να τελειώσουν τα... παιχνιδάκια ορισμένων και η παράταξη να διατηρηθεί σε τροχιά αναγέννησης».

Με αυτή τη φράση συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζε την... αναγκαστική παραίτηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου και τη διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ήταν μια απόφαση που ελήφθη μετά από πολλή συζήτηση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του περιβάλλοντός του, ύστερα από το φιάσκο του συνεδρίου της γαλάζιας νεολαίας, ωστόσο θεωρήθηκε αναγκαία, κυρίως λόγω ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού για να αναδειχθεί ο ριζικός εκσυγχρονισμός του κόμματος, βάσει της φιλοσοφίας του κ. Μητσοτάκη.

Και με αυτή τη λογική, κατά ορισμένους, το «ναυάγιο» της διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη «ήταν καλοδεχούμενο, προκειμένου να επισπευσθούν οι αποφάσεις που κάποια στιγμή θα έπρεπε ούτως ή άλλως να ληφθούν». Όχι μόνο ως προς την απομάκρυνση συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία είχαν δεχθεί έντονη κριτική για πράξεις και παραλείψεις τους (ιδίως ο απερχόμενος γραμματέας), αλλά και για την ίδια την Οργάνωση της νεολαίας η οποία, όπως αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαλυθεί και θα επανιδρυθεί από την αρχή, με στέρεες βάσεις.

Γεγονός είναι πάντως ότι πέρα από το μήνυμα εκκίνησης όλων «από την αρχή» που επικαλούνται στη Συγγρού με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, κατάφερε να θέσει εκτός λήψης αποφάσεων πολλούς από τους εκπροσώπους της νεολαίας τους οποίους δεν μπορούσε να ελέγξει όσον αφορά στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Αν και κατά άλλους, το πρόβλημα δεν ήταν η ΟΝΝΕΔ αλλά «οι βαρονίες που ελέγχουν τους μηχανισμούς και οι οποίες δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, με τη σκληρή του στάση ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε έναν ακόμα στόχο. Να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους μέσα στο κόμμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αντίστοιχα φαινόμενα και ότι δεν θα διστάσει να πάρει κεφάλια ή σκληρές αποφάσεις, εφόσον απαιτηθεί.

Οι λεπτομέρειες

Η απόφαση για τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ληφθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ από την Κυριακή, όταν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες από το αποτυχημένο συνέδριο αλλά και τις εκλογές που στην πραγματικότητα -όπως αποδείχθηκε- δεν έγιναν ποτέ. Παρ' όλα αυτά, αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, όπως και τα πρόσωπα που θα στελέχωναν την Κεντρική Επιτροπή της νεολαίας καθώς και αυτά που θα την εκπροσωπούσαν στο συνέδριο της ΝΔ την προσεχή Παρασκευή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που απάρτιζαν την εν λόγω λίστα φέρονται να ανήκαν στην επιρροή αφενός του διδύμου Παπαμιμίκου - Β. Γεωργιάδη και αφετέρου του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό γαλάζιων νέων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κάτι που εξόργισε ακόμα περισσότερο τη Συγγρού, για να ακολουθήσουν τα γνωστά γεγονότα.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην είχε απευθείας συνομιλία με τους δύο «αποβληθέντες» πρώην συνεργάτες του, αλλά να τους διεμήνυσε μέσω τρίτων την απαίτησή του να παραιτηθούν. Ο κ. Παπαμιμίκος, προκειμένου να μη διαγραφεί, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του, δεν έπραξε όμως το ίδιο και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος τελικά και διεγράφη. Αμφότεροι, πάντως, στη συνέχεια, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκαν στην ηγεσία της ΝΔ για τον πόλεμο που δέχθηκαν, για την προσπάθεια από την πλευρά της να ελέγξει την Οργάνωση και τελικά για την κατάργηση αυτής.

Στο συνέδριο του ερχόμενου τριημέρου για πρώτη φορά η ΟΝΝΕΔ δεν θα εκπροσωπηθεί από στελέχη της, ενώ χρέη γραμματέα Π.Ε. θα εκτελεί στη θέση του κ. Παπαμιμίκου, ο μέχρι τώρα αναπληρωτής του, Λευτέρης Αυγενάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v