Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

Καθολικό το αίτημα για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν αλλάξει στάση. Οι εκλογές, η οικουμενική και οι... επαΐοντες. Το προσφυγικό, η οικονομία και η πώληση του ΟΛΠ.

Αντιπολίτευση: Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

Με πολλά να είναι τα ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση και σε κάποια εξ αυτών, όπως το προσφυγικό και η αξιολόγηση, οι ισορροπίες να είναι εξαιρετικά λεπτές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κορυφώνουν τη μετωπική τους αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αφορμές είναι αρκετές και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά ριπάς, καταγγέλλοντας λάθη, παραλείψεις, έλλειψη γραμμής και διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, που οδηγούν σε «επικίνδυνες ατραπούς» τη χώρα.

Κοινή συνισταμένη τους, το αίτημα για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και διαφορά τους, η θέση τους για την επόμενη μέρα. Η ΝΔ ζητά αποκλειστικά και μόνο εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι (εμμέσως και σε πιο χαμηλούς τόνους) και η Ένωση Κεντρώων προτείνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή χωρίς κάλπες. Και αυτά, έχοντας προφανώς όλοι τους κατά νου και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κατ' επέκταση λαμβάνοντας υπόψη τον νέο ιδεολογικοπολιτικό χάρτη ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά.

Οι προτάσεις

«Οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βάλουμε ένα φραγμό στον κατήφορο της χώρας. Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος της χώρας, χωρίς να στηθούν κάλπες.

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά ναι μεν υποστηρίζει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση», ωστόσο τη λύση, όπως λέει, μπορεί να δώσει η σημερινή Βουλή. «Αυτό που ζητάω είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, όπου απαραίτητα θα πρέπει να συμμετέχουν τα δύο πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα, που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο», στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «αστείο μετά από οκτώ μήνες να έχουμε πάλι εκλογές», διαμηνύοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί (να τα καταφέρει), ας έρθει στη Βουλή να το πει κι ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του». Η πρόταση αυτή, όπως την έχει εξηγήσει σε παλαιότερη δημόσια παρέμβασή του, είναι ο πρωθυπουργός «να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να αναζητήσει απ' αυτή τη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση». Όχι όμως οικουμενική, «γιατί αν είναι όλοι μέσα, κανείς δεν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», αλλά «μια κυβέρνηση επαϊόντων που θα έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Σταθερά υπέρμαχος της οικουμενικής κυβέρνησης ο Βασίλης Λεβέντης, βλέπει σύντομα ραγδαίες εξελίξεις. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επειδή η κυβέρνηση χωλαίνει και οι επενδυτές δεν έρχονται όταν βλέπουν 153 βουλευτές και πολλούς να είναι έτοιμοι, να απειλούν να φύγουν, πιστεύω ότι ή οικουμενική θα έχουμε μέσα σε ένα ενάμιση μήνα, ή εκλογές το αργότερο Ιούλιο ή Σεπτέμβριο».

Προσφυγικό και οικονομία

Η τελευταία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προέκυψε με αφορμή τη... ναυμαχία του Πειραιά και συγκεκριμένα την πώληση του ΟΛΠ στους Κινέζους αλλά και τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών. Η Συγγρού μίλησε για «φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα», η Χαριλάου Τρικούπη για «τσίρκο» με θεατή τον Αλέξη Τσίπρα και η Σεβαστουπόλεως για «θέατρο του παραλόγου».

Πιο σοβαρά και επικίνδυνα για τη χώρα, εκτιμούν τα τρία κόμματα ότι είναι τα πράγματα για το προσφυγικό, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ειδομένη και την οικονομία, με φόντο την αξιολόγηση, οι συνέπειες στα οποία -όπως λένε- δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή.

Αμετακίνητα, τέλος, στην ανάγκη παραίτησης της κυβέρνησης δηλώνουν και τα κόμματα της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε σχετικά: «Είναι εθνικά επικίνδυνοι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει. Αν είχαν εθνικό φιλότιμο, αύριο κιόλας, απέναντι σε αυτό το χάος που έχουν δημιουργήσει, θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί».

Και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υποδεχόμενος την πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα, ανέφερε: «Δεν γίνεται τίποτα όσο μένεις θεατής, μπορούν να γίνουν τα πάντα, να ανατραπούν τα πάντα, όταν ξεσηκωθείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v