Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νέος τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων

Σύμφωνα με την απόφαση του τμήματος (865/2016/ πρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητής ο σύμβουλος Δημήτριος Μακρής) ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντισυνταγματικός καθώς η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νέος τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Γ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νέος τρόπος επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το όλο θέμα παραπέμπεται για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του τμήματος (865/2016/ πρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητής ο σύμβουλος Δημήτριος Μακρής) ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντισυνταγματικός καθώς η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως και αφετέρου δεν καθίσταται γνωστή στους υποψήφιους και ελέγξιμη από τον ακυρωτικό δικαστή,ΣτΕ, η αξιολόγηση των υποψηφίων ως προς το μνησθέν κριτήριο».

Αναφερόμενοι στην μυστική ψηφοφορία, οι σύμβουλοι ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ενδείκνυται για την ανάδειξη διοικήσεων σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ," όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων».

Ακόμη, η διαδικασία είναι αντισυνταγματική καθώς δεν αξιολογούνται με αιτιολογία τα προσόντα των υποψηφίων που σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως του υποψηφίου.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v