Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Εσωκομματικές γκρίνιες για την εκλογή των συνέδρων.

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ήταν το μόνο ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συνεννόησης και πολιτικής συνδιαλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, τον Ιανουάριο. Αποτέλεσμα τότε δεν υπήρξε, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του Συντάγματος και προσαρμογής τους στις σημερινές συνθήκες. Αυτό αναμένεται να τονίσει εκ νέου και στη σημερινή του ομιλία που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με θέμα «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τι πρέπει να αλλάξει;».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει στον Πρωθυπουργό ότι η παράταξή του θα ψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Κυβέρνηση στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον αντίστοιχο αριθμό άρθρων που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί όχι μόνον ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, αλλά και ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συντελεστεί με απλή πλειοψηφία.

Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η εξισορρόπηση και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του, η διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή, η πιο αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και η συμβολή στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Μείωση βουλευτών και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το πρόβλημα της Ελλάδας, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλητές του, δεν είναι μόνο κυρίως θεσμικό αλλά «κατεξοχήν πολιτικό, ωστόσο η θεσμική αλλαγή στη χώρα και η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαίες προϋποθέσεις όχι μόνο για τη θεραπεία πολλών από τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος αλλά και για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας».

Ανάμεσα στα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200 από 300 που είναι σήμερα, αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τη λειτουργία των οποίων στη χώρα μας θεωρεί αναγκαία. Οι γαλάζιες σχετικές προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Τασούλας, θα στηρίζονται κατά πολύ στις θέσεις που είχε διαμορφώσει η ΝΔ και επί προεδρίας Σαμαρά.

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών, η αναθεώρηση του άρθρου 90 προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο εξορθολογισμός των διατάξεων για τα ΜΜΕ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους, η πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ο εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Καταγγελίες για το συνέδριο

Την ίδια ώρα, εσωκομματικό ζήτημα προκύπτει από την «ανταρσία» δέκα (τουλάχιστον προς το παρόν) στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος που κατηγορούν την ηγεσία για προσπάθεια αλλοίωσης της σύνθεσης του Συνεδρίου της 22ας Απριλίου! Όπως καταγγέλλουν, υπάρχει καταστρατήγηση του καταστατικού, με αποτέλεσμα να εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων. Παράλληλα, κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος για διαγραφή χιλιάδων μελών του κόμματος αλλά και αποκλεισμό των νέων μελών από την εκλογική διαδικασία! Επισήμως η Συγγρού δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες, με συνομιλητές πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρκούνται να πουν ότι «ακούμε όλους τους προβληματισμούς», χωρίς όμως να φαίνεται διάθεση περαιτέρω πρωτοβουλιών εκ μέρους της ηγεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v